Smakosze.pl
Pieczarki w rosole?

Canva.com / Viktor Gladkov / Foodiesfeed

W jaki sposób można wykorzystać obierki po pieczarkach?

27 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite pieczarki są jednym z kluczowych składników wielu dań. Bez wątpienia można je uznać za grzyby, które najczęściej wykorzystywane są przez smakoszy. Przeważnie obierki po pieczarkach lądują w koszu na śmieci. Warto pamiętać o tym, że

Pieczarki wiele razy sprawiały, że przygotowane dania wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Popularne grzyby przyrządza się na rozmaite sposoby. Ciężko zliczyć potrawy, w których możemy się na nie natknąć. Okazuje się, że dzięki nim nawet kultowy rosół może wiele zyskać.

Pieczarki do rosołu?

Takie połączenie może wydawać się dosyć dziwne. Jednak w rosole nie zagoszczą całe pieczarki, tylko same obierki po nich. Dzięki nim uwielbiana zupa będzie cechowała się bardziej wyrazistym smakiem i aromatem. Barwa również będzie znacznie bardziej apetyczna.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na gołąbki, w którym gościły również pieczarki. Dziś nasza uwaga skupi się na obierkach po grzybach. Mało kto spodziewałby się, że niektórzy kucharze dodaję je do rosołu.

Obierki po pieczarkach należy uprzednio podsmażyć z dodatkiem cukru. Kiedy już się skarmelizuje, wówczas dodajemy je do naszego rosołu. Zabieg ten podkręci smak, aromat oraz kolor zupy. Okazuje się, że nawet z samych obierek po warzywach możemy przyrządzić bulion.

Bulion z obierek po warzywach

Aby przygotować bulion z obierek, musimy najpierw zgromadzić odpowiednią ilość takich resztek. Warto umieszczać je w woreczku w zamrażarce. Oczywiście przed obieraniem warzywa muszą zostać umyte. 

Kiedy uzbieramy sporo obierek, to umieszczamy je w garnku i zalewamy wodą. Całość gotujemy przez około 30 minut z dodatkiem przypraw. Po tym czasie mamy gotowy bulion z pozostałości po warzywach. Wróćmy jeszcze jednak na chwilę do pieczarek.

(Canva / Deyan Georgiev)

Jakie sekrety skrywają pieczarki?

Pieczarki mają wiele atutów i z pewnością powinny na stałe wpisać się w nasze menu. Grzyby są niskokaloryczne, w związku z tym mogą po nie sięgać nawet osoby na diecie. 100 g to zaledwie 21 kcal. Wszystko dlatego, że pieczarki składają się w znacznej mierze z wody.

Warto nadmienić, że pieczarki mogą nam pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Ponadto wyrównują one poziom glukozy we krwi. Tym samym mogą nas uchronić przed cukrzycą. Pieczarki zawierają lektyny. Substancje te wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Nie można zapomnieć o tym, że pieczarki są doskonałym źródłem witamin z grupy B. W związku z tym powinny jadać je osoby, które ze swojego jadłospisu wykluczyły produkty odzwierzęce. Niedawno testowaliśmy zamienniki mięsa dostępne w sklepach.

Pieczarki mają wiele zalet. To samo dotyczy również obierek, które po nich pozostają. Warto wykorzystać grzyby w całości i dodać pozostałości do różnych dań. Rosół nie jest jedyną możliwością. Podsmażone obierki nadają się do sosów, placków ziemniaczanych, kotletów mielonych i wielu innych frykasów.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; Dom Pełen Pomysłów; Gąska Malwinka

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy seler naciowy można mrozić?

Czytaj więcej >
Szuflada pod piekarnikiem

Porady

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

Czytaj więcej >
Bigos

Porady

Jak uratować przesolony lub za kwaśny bigos?

Czytaj więcej >
Przypalony garnek

Porady

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Czytaj więcej >
lodówka

Porady

Banalnie prosty domowy sposób na umycie lodówki

Czytaj więcej >
buraki

Porady

Jak ugotować buraki, aby zachowały swój kolor?

Czytaj więcej >