Smakosze.pl
Kwiaty czarnego bzu

canva/Freila, Getty Images

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

26 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest świetnym specyfikiem na wzmocnienie odporności w czasie jesieni. Kwiaty te zawierają bowiem bardzo dużo witaminy C. Niżej zdradzamy jak go przygotować w najlepszy sposób.

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest także bogactwem wielu różnych flawonoidów. Wykazują one silne działanie antyzapalne, zwiększają produkcje moczu, działają rozkurczowo, wzmacniają naczynia krwionośne i są antyoksydantami. 

Syropu można wykorzystywać także w trakcie leczenia nieżytu górnych dróg oddechowych czy chorób skóry. Ma on działanie ułatwiające wykrztuszanie, ponieważ rozrzedza zalegającą substancje i pozwala się jej pozbyć.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na syrop z bzu

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.

Składniki: 

  • 25 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu

  • 1 litr wody

  • 3 cytryny

  • 1 kilogram cukru

Całość rozpocznij od rozłożenia kwiatów na białym papierze i pozostawieniu ich na około 1 godzinę. Tak wydobywa się małe robaki żyjące w łodygach. Potrząśnij kwiatami, aby mieć pewność, że są puste i możesz przechodzić do kolejnego etapu.

Zupa pomidorowa Anny Lewandowskiej

Niezwykły przepis Anny Lewandowskiej na zupę pomidorową

CZYTAJ DALEJ

Odetnij drobne gałązki z kwiatami bezpośrednio do garnka. Usuń grube łodygi, gdyż nadają one goryczy syropowi. W drugim garnku zagotuj wodę z cukrem i wlej do niej sok z cytryn. Zalej syropem kwiaty, zakryj pokrywką i odstaw na 4 dni do lodówki lub zimnej spiżarni. 

Po kilku dniach przecedź syrop przez gazę lub czystą ścierkę. Zagotuj i przelej do wyparzonych butelek. Zakręć i odstaw je do góry dnem, aż całkowicie ostygną. Tak zrobiony syrop możesz przechowywać nawet do roku, jeśli nie ma kontaktu ze światłem słonecznym. 

Syrop z bzu

Źródło: canva/IngridHS, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia-domowa.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >