Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu
Adam Moskal
Adam Moskal 26.08.2021 02:00

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu
canva/Freila, Getty Images

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest świetnym specyfikiem na wzmocnienie odporności w czasie jesieni. Kwiaty te zawierają bowiem bardzo dużo witaminy C. Niżej zdradzamy jak go przygotować w najlepszy sposób.

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest także bogactwem wielu różnych flawonoidów. Wykazują one silne działanie antyzapalne, zwiększają produkcje moczu, działają rozkurczowo, wzmacniają naczynia krwionośne i są antyoksydantami. 

Syropu można wykorzystywać także w trakcie leczenia nieżytu górnych dróg oddechowych czy chorób skóry. Ma on działanie ułatwiające wykrztuszanie, ponieważ rozrzedza zalegającą substancje i pozwala się jej pozbyć.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na syrop z bzu

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.

Składniki: 

  • 25 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu

  • 1 litr wody

  • 3 cytryny

  • 1 kilogram cukru

Całość rozpocznij od rozłożenia kwiatów na białym papierze i pozostawieniu ich na około 1 godzinę. Tak wydobywa się małe robaki żyjące w łodygach. Potrząśnij kwiatami, aby mieć pewność, że są puste i możesz przechodzić do kolejnego etapu.

Odetnij drobne gałązki z kwiatami bezpośrednio do garnka. Usuń grube łodygi, gdyż nadają one goryczy syropowi. W drugim garnku zagotuj wodę z cukrem i wlej do niej sok z cytryn. Zalej syropem kwiaty, zakryj pokrywką i odstaw na 4 dni do lodówki lub zimnej spiżarni. 

Po kilku dniach przecedź syrop przez gazę lub czystą ścierkę. Zagotuj i przelej do wyparzonych butelek. Zakręć i odstaw je do góry dnem, aż całkowicie ostygną. Tak zrobiony syrop możesz przechowywać nawet do roku, jeśli nie ma kontaktu ze światłem słonecznym. 

Syrop z bzu
undefined

Źródło: canva/IngridHS, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia-domowa.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przepis