Smakosze.pl
Racuchy Karola Okrasy

TRICOLORS/East News; pixabay/RitaE

Przepis Karola Okrasy na puszyste racuchy

26 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Racuchy Karola Okrasy nie mają sobie równych - są puszyste, a zarazem słodkie i delikatne. Chrupiąca skórka na ich powierzchni świetnie kontrastuje z miękkością jabłek. Niżej prezentujemy prosty przepis.

Racuchy są doskonałą propozycją na szybką kolację, która smakiem powala największych koneserów kuchni. Jabłka są bardzo zdrowymi owocami, a duża zawartość błonnika wspomaga pracę żołądka oraz jelit.

Ekspresowe racuchy z jabłkami wymagają minimalnej ilości czasu, ponieważ nie zawierają w sobie żadnych drożdży. Idealnie nadają się na szybką przekąskę czy zdrowy deser. Jeśli brakuje ci czasu, a masz olbrzymią ochotę na placuszki z jabłkami, koniecznie wypróbuj poniższą recepturę. 

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na racuchy Karola Okrasy

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.

Składniki:

  • 2 jabłka

  • 1 limonka

  • 1 łyżka miodu

  • 2 jajka

  • 2 łyżeczki cukru

  • 50 g masła

  • 150 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 4 łyżki jogurtu greckiego

  • 100 ml mleka

  • olej

  • twaróg 100 g

  • miód 1 łyżeczka

  • 2 łyżki jogurtu

Zacznij od umycia, obrania, rozkrojenia jabłek na pół, wycięcia z nich gniazd nasiennych i pokrojenia w nieregularne plastry. Skrop je sokiem z limonki. Dodaj do nich miód. W wysokim naczyniu umieść jajka, cukier i utrzyj je.

Ciasto Rafaello

Lekkie niczym chmurka ciasto rafaello od Siostry Anastazji

CZYTAJ DALEJ

Do jajek wlej ostudzone rozpuszczone masło. Przesyp do nich mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj 4 łyżki jogurtu oraz mleko. Wymieszaj masę i dodaj do nich jabłka. Ponownie zamieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i smaż ciasto na złoty kolor z obu stron. Twaróg wymieszaj z miodem oraz pozostałym jogurtem. Podawaj placki z masą twarogową. Smacznego.

Racuchy

Źródło: canva/gabrielasauciuc, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnialidla.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >