Smakosze.pl
Sałatka szwedzka

Kanał smakosze na YouTube.com

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę - hit wśród przetworów

26 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

W ciągu lata wyrosła ci ogromna ilość ogórków i nie wiesz co z nimi zrobić? Skorzystaj z poniższego przepisu, dzięki któremu zrobisz najpyszniejszą sałatkę szwedzką. Co więcej receptura jest banalnie prosta i każdy może ją wykonać.

Zwykłe kiszenie ogórków mogło się już wielu osobom znudzić - ten sam smak nie wprowadza zbyt wiele różnorodności. Dlatego sałatka szwedzka daje bardzo duży powiew świeżości.

Choć jest to konserwa typowo zimowa, można jeść ją przez cały rok. Przepis jest zaskakująco łatwy w sporządzeniu, więc dosłownie każdy będzie miał możliwość samodzielnego zrobienia sałatki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sałatkę szwedzką

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych

  • 2 litry wody - 8 szklanek

  • niecałe pół szklanki soli

  • 2 szklanki octu spirytusowego 10 % - 500 ml

  • 875 ml wody - 3,5 szklanki

  • 2 szklanki cukru

  • 2 średnie marchewki - 200 g

  • 3 łyżeczki ziaren gorczycy

  • 18 ziaren ziela angielskiego

  • 18 ziaren czarnego pieprzu

Zacznij od umycia ogórków i odcięcia z nich końców. Następnie pokrój je w plasterki, nie obierając ze skórki. Plasterki powinny mieć grubość maksymalnie 2 mm. Wrzuć je do dużej miski.

Zupa ogórkowa

Wyborna ogórkowa z dodatkiem podsmażonych na maśle ogórków

CZYTAJ DALEJ

Do dwóch litrów wody wsyp pół szklanki wody, zamieszaj i zalej nią ogórki. Odstaw je na 2 godziny. Po tym czasie odcedź je z zalewy. Marchewki umyj, obierz i pokrój w plasterki o tej samej grubości co ogórki. Wrzuć je do słoików.

Do marchewek dodaj po pół łyżeczki ziaren gorczycy oraz po trzy ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Do pełna słoików dodaj ogórki. Zalej je ugotowaną zalewą z cukru, wody, spirytusu. Zapasteryzuj i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Sałatka szwedzka

Źródło: Kanał smakosze na YouTube.com

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >