Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka szwedzka z ogórków na zimę - hit wśród przetworów
Adam Moskal
Adam Moskal 26.08.2021 02:00

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę - hit wśród przetworów

Sałatka szwedzka
Kanał smakosze na YouTube.com

W ciągu lata wyrosła ci ogromna ilość ogórków i nie wiesz co z nimi zrobić? Skorzystaj z poniższego przepisu, dzięki któremu zrobisz najpyszniejszą sałatkę szwedzką. Co więcej receptura jest banalnie prosta i każdy może ją wykonać.

Zwykłe kiszenie ogórków mogło się już wielu osobom znudzić - ten sam smak nie wprowadza zbyt wiele różnorodności. Dlatego sałatka szwedzka daje bardzo duży powiew świeżości.

Choć jest to konserwa typowo zimowa, można jeść ją przez cały rok. Przepis jest zaskakująco łatwy w sporządzeniu, więc dosłownie każdy będzie miał możliwość samodzielnego zrobienia sałatki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sałatkę szwedzką

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych

  • 2 litry wody - 8 szklanek

  • niecałe pół szklanki soli

  • 2 szklanki octu spirytusowego 10 % - 500 ml

  • 875 ml wody - 3,5 szklanki

  • 2 szklanki cukru

  • 2 średnie marchewki - 200 g

  • 3 łyżeczki ziaren gorczycy

  • 18 ziaren ziela angielskiego

  • 18 ziaren czarnego pieprzu

Zacznij od umycia ogórków i odcięcia z nich końców. Następnie pokrój je w plasterki, nie obierając ze skórki. Plasterki powinny mieć grubość maksymalnie 2 mm. Wrzuć je do dużej miski.

Do dwóch litrów wody wsyp pół szklanki wody, zamieszaj i zalej nią ogórki. Odstaw je na 2 godziny. Po tym czasie odcedź je z zalewy. Marchewki umyj, obierz i pokrój w plasterki o tej samej grubości co ogórki. Wrzuć je do słoików.

Do marchewek dodaj po pół łyżeczki ziaren gorczycy oraz po trzy ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Do pełna słoików dodaj ogórki. Zalej je ugotowaną zalewą z cukru, wody, spirytusu. Zapasteryzuj i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Sałatka szwedzka
undefined

Źródło: Kanał smakosze na YouTube.com

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram