Smakosze.pl Przepisy Maślana, kremowa i obłędnie pyszna jajecznica od Gordona Ramsaya
canva/Amarita

Maślana, kremowa i obłędnie pyszna jajecznica od Gordona Ramsaya

20 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jajecznica nie ma przed tobą tajemnic? Za każdym razem wychodzi ci smaczna? Z pewnością zawsze można coś ulepszyć. Dlatego dzisiaj pokażemy ci, jak zrobić wyjątkowo maślaną, kremową i obłędnie pyszną jajecznicę. Przygotujemy ją tak, jak Gordon Ramsay, bo on zna się na rzeczy.

Gordon Ramsay to słynny, szkocki kucharz. Prowadzi programy kulinarne np. Hell's Kitchen, jest też autorem wielu książek kucharskich, a przede wszystkim szefem kuchni. W swoim życiu zdobył wiele prestiżowych nagród za nietuzinkowe pomysły i doskonałe wyczucie smaku, m.in. dwie gwiazdki w przewodniku Michelina dla londyńskiej restauracji Aubergine, w której był szefem kuchni.

Jeśli więc Ramsay poleca jakiś przepis, warto go przynajmniej przetestować. A my jesteśmy przekonani, że dziś na nowo odkryjecie jajecznicę i zachwycicie się jej smakiem. Bo choć dania z jaj są proste, to jednak trzeba wiedzieć, z czym wymieszać, ile smażyć.

Maślana, kremowa i obłędnie pyszna jajecznica od Gordona Ramsaya

Składniki:

  • 1 czubata łyżeczka masła

  • 4 jajka

  • 2 łyżki śmietanki kremówki

  • sól, pieprz

  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie jajecznicy

Patelnię lekko rozgrzej, rozpuść na niej masło. Wybij na nią jajka (możesz też wcześniej wybić je do miseczki i delikatnie wymieszać) i smaż jajecznicę, aż jajka będą prawie ścięte.

Wtedy zdejmij patelnię z ognia. Jajecznicę oprósz solą i pieprzem, dodaj też śmietankę. Całość dokładnie wymieszaj i nie stawiaj już patelni na ogniu.

Kremową jajecznicę nałóż na talerze, posyp posiekanym szczypiorkiem. Możesz ją podawać tradycyjnie ze świeżym chlebem lub tostami albo tak, jak Gordon na croissant'cie z wędzonym łososiem.

Po więcej inspiracji na niezwykłą jajecznicę zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na wilgotną jajecznicę z majonezem , a także na jajecznicę bez jajek .

jajecznica
jajecznica

Źródło zdjęcia: canva/ToscaWhi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy