Maślana, kremowa i obłędnie pyszna jajecznica od Gordona Ramsaya
Jajecznica nie ma przed tobą tajemnic? Za każdym razem wychodzi ci smaczna? Z pewnością zawsze można coś ulepszyć. Dlatego dzisiaj pokażemy ci, jak zrobić wyjątkowo maślaną, kremową i obłędnie pyszną jajecznicę. Przygotujemy ją tak, jak Gordon Ramsay, bo on zna się na rzeczy.
Gordon Ramsay to słynny, szkocki kucharz. Prowadzi programy kulinarne np. Hell's Kitchen, jest też autorem wielu książek kucharskich, a przede wszystkim szefem kuchni. W swoim życiu zdobył wiele prestiżowych nagród za nietuzinkowe pomysły i doskonałe wyczucie smaku, m.in. dwie gwiazdki w przewodniku Michelina dla londyńskiej restauracji Aubergine, w której był szefem kuchni.
Jeśli więc Ramsay poleca jakiś przepis, warto go przynajmniej przetestować. A my jesteśmy przekonani, że dziś na nowo odkryjecie jajecznicę i zachwycicie się jej smakiem. Bo choć dania z jaj są proste, to jednak trzeba wiedzieć, z czym wymieszać, ile smażyć.
Maślana, kremowa i obłędnie pyszna jajecznica od Gordona Ramsaya
Składniki:
-
1 czubata łyżeczka masła
-
4 jajka
-
2 łyżki śmietanki kremówki
-
sól, pieprz
-
szczypiorek do posypania
Przygotowanie jajecznicy
Patelnię lekko rozgrzej, rozpuść na niej masło. Wybij na nią jajka (możesz też wcześniej wybić je do miseczki i delikatnie wymieszać) i smaż jajecznicę, aż jajka będą prawie ścięte.
Wtedy zdejmij patelnię z ognia. Jajecznicę oprósz solą i pieprzem, dodaj też śmietankę. Całość dokładnie wymieszaj i nie stawiaj już patelni na ogniu.
Kremową jajecznicę nałóż na talerze, posyp posiekanym szczypiorkiem. Możesz ją podawać tradycyjnie ze świeżym chlebem lub tostami albo tak, jak Gordon na croissant'cie z wędzonym łososiem.
Po więcej inspiracji na niezwykłą jajecznicę zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na wilgotną jajecznicę z majonezem , a także na jajecznicę bez jajek .
Źródło zdjęcia: canva/ToscaWhi
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: doradcasmaku