Smakosze.pl Przepisy Maślankowe ciasto na pierogi bez jajek i wody
canva/ChamilleWhite

Maślankowe ciasto na pierogi bez jajek i wody

25 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Czy potrafisz zrobić idealne ciasto na pierogi? Jeśli masz z tym problem, przetestuj przepis na maślankowe ciasto na pierogi bez jajek i wody. Będzie delikatne i elastyczne, czyli dokładnie takie jakie powinno być. Bez problemu da się formować i nie będzie się rozpadać w czasie gotowania.

Ciasto na pierogi powinno być na tyle miękkie i elastyczne, by dało się łatwo formować i zlepiać. Musi być przy tym na tyle zwarte, by w czasie gotowania nie zmieniało kształtu i nie rozpadało się. Ponadto powinno być delikatne, by było smaczne. Jak więc je zrobić?

Podstawowymi składnikami ciasta na pierogi jest mąka i woda. Woda musi być dobrze ciepła, wtedy skrobia z mąki dobrze się sklei, zapewniając ciastu odpowiednią lepkość. Jak się jednak okazuje, woda, podobnie jak i jajko, nie jest składnikiem niezbędnym. Można ją zastąpić, chociażby maślanką.

Maślankowe ciasto na pierogi bez jajek i wody

Składniki:

  • 50 dag mąki

  • szczypta soli

  • 1/2 l maślanki

Przygotowanie ciasta na pierogi

Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej szczyptę soli. Wlewając stopniowo maślankę, mieszaj składniki ciasta (możesz zostawić trochę maślanki).

Gdy składniki ciasta w miarę się połączą, przełóż je na stolnicę i wyrabiaj, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.

Ciasto pierogowe przykryj ściereczką lub miseczką i pozostaw je na ok. 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie możesz je wałkować i formować z niego pierogi.

Na naszej stronie znajdziesz też pomysły na pyszne farsze do pierogów. Sprawdź, jak zrobić pierogi z farszem z białej kiełbasy , a także jak przygotować pieczone pierogi z farszem z pieczarek i żółtego sera .

ciasto na pierogi
ciasto na pierogi

Źródło zdjęcia: canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy