Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborne pieczone pierogi z farszem z pieczarek i żółtego sera
Renata Materlińska
Renata Materlińska 31.12.2021 01:00

Wyborne pieczone pierogi z farszem z pieczarek i żółtego sera

pieczone pierogi
canva/-slav-

Pierogi są tradycyjnym, polskim daniem. Zwykle je gotujemy, jednak nadają się też do pieczenia. Wtedy świetnie sprawdzą się nie tylko jako danie obiadowe, ale również jako przekąska ciepła lub zimna. Dziś podamy wam przepis na pieczone pierogi z farszem z pieczarek i żółtego sera. Smakują naprawdę wybornie.

Pierogi z wody są doskonałe na obiad, ale pierogi smażone lub pieczone można zaserwować na przekąskę. Pomyśl o nich, przygotowując domową imprezę, bo łatwo można je odgrzać, a i na zimno smakują wyśmienicie. Zwłaszcza jeśli podasz je z pikantnym, czerwonym barszczem.

Wyborne pieczone pierogi z farszem z pieczarek i żółtego sera

Składniki:

na farsz:

  • 40 dag pieczarek

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 5 dag żółtego sera

  • sól, pieprz

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 łyżki masła

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól

  • 1 szklanka dobrze ciepłej wody

  • 1 żółtko

Przygotowanie pierogów

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, przesmaż, mieszając. Oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje cały płyn. Wystudź.

Mąkę wsyp do miski, wlej stopione masło, dodaj jajka, cukier i szczyptę soli. Wlewaj stopniowo wodę i mieszaj, aż składniki się połaczą. Wyrób gładkie ciasto.

Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą cienko rozwałkuj, szklanką wykrój z niej krążki. Na każdy nałóż trochę pieczarek i startego, żółtego sera. Dokładnie zlep brzegi.

Pierogi ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je żółtkiem. Piecz ok. 25 min w piekarniku o temp. 190 st. C.

Jeśli szukasz innych, ciekawych przepisów na pierogi, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na pierogi z ciasta francuskiego, a także na pierogi z farszem w meksykańskim stylu.

smażenie pieczarek
smażenie pieczarek

Źródło zdjęcia: canva/Svetl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram