Wyborne pieczone pierogi z farszem z pieczarek i żółtego sera
Pierogi są tradycyjnym, polskim daniem. Zwykle je gotujemy, jednak nadają się też do pieczenia. Wtedy świetnie sprawdzą się nie tylko jako danie obiadowe, ale również jako przekąska ciepła lub zimna. Dziś podamy wam przepis na pieczone pierogi z farszem z pieczarek i żółtego sera. Smakują naprawdę wybornie.
Pierogi z wody są doskonałe na obiad, ale pierogi smażone lub pieczone można zaserwować na przekąskę. Pomyśl o nich, przygotowując domową imprezę, bo łatwo można je odgrzać, a i na zimno smakują wyśmienicie. Zwłaszcza jeśli podasz je z pikantnym, czerwonym barszczem.
Wyborne pieczone pierogi z farszem z pieczarek i żółtego sera
Składniki:
na farsz:
40 dag pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
5 dag żółtego sera
sól, pieprz
na ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżki masła
2 jajka
1 łyżeczka cukru
sól
1 szklanka dobrze ciepłej wody
1 żółtko
Przygotowanie pierogów
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki, przesmaż, mieszając. Oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje cały płyn. Wystudź.
Mąkę wsyp do miski, wlej stopione masło, dodaj jajka, cukier i szczyptę soli. Wlewaj stopniowo wodę i mieszaj, aż składniki się połaczą. Wyrób gładkie ciasto.
Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą cienko rozwałkuj, szklanką wykrój z niej krążki. Na każdy nałóż trochę pieczarek i startego, żółtego sera. Dokładnie zlep brzegi.
Pierogi ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je żółtkiem. Piecz ok. 25 min w piekarniku o temp. 190 st. C.
Jeśli szukasz innych, ciekawych przepisów na pierogi, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na pierogi z ciasta francuskiego, a także na pierogi z farszem w meksykańskim stylu.
Źródło zdjęcia: canva/Svetl
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis