Maślankowe ciasto na pierogi z 2 składników. Łatwiej zrobić się go nie da
Ciasto na pierogi z dodatkiem maślanki jest niezwykle proste w przygotowaniu, delikatne i niezwykle plastyczne. Zrobienie go wymaga zaledwie 3 składników i nie zajmuje wiele czasu, a każdy farsz zamkniemy w nim bez trudu. Koniecznie spróbujcie — nie zrobicie już nigdy innego.
Maślankowe ciasto na pierogi w przeciwieństwie do popularnej wersji z jajkiem jest bardzo elastyczne. Z łatwością je wyrobicie — bo bez trudu odchodzi od dłoni — a po zlepieniu już się nie rozpadnie. Musicie spróbować.
Przepis na delikatne ciasto na pierogi z maślanką
Składniki:
-
2 czubate szklanki mąki pszennej
-
ok. 350 ml maślanki
-
szczypta soli
Jak zrobić ciasto na pierogi z maślanką?
Zaczynamy od przesiania mąki pszennej przez sito wprost na czysty blat, do dużej miski lub na stolnicę. Dodajemy do niej trochę soli i mieszamy, formując dołek.
Powoli wlewamy do niego i maślankę małymi porcjami, zagniatając ciasto ostrożnie drugą ręką. Nabiału dodajemy tyle, ile mąka „zabierze”, niekoniecznie będzie to całą podana ilość.
Wyrobione ciasto na pierogi odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy z niego krążki i wypełniamy je ulubionym farszem.
Do takiej masy pasowały będą wszelkie nadzienia wytrawne np. najbardziej klasyczne, czyli twaróg z ziemniakami czy kapusta z grzybami . Pierogi po ugotowaniu podajemy z dowolną okrasą .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Na jakim mięsie najlepiej ugotować zupę ogórkową? Pełny smak i pożywność gwarantowane
-
Jak zrobić domową kostkę rosołową? Wygrywa z kupną smakiem, składem i ceną