Maślankowe ciasto na pierogi. Delikatne, miękkie i elastyczne
Miękkie, elastyczne ciasto na pierogi, z którym dobrze się pracuje? Z dodatkiem maślanki będzie właśnie takie. Zapomnijcie o jajkach i oliwie. Postawcie na smaczny i zdrowy dodatek, z którym zrobicie pierogi idealne. Spróbujcie, a ta alternatywa dla ciasta podstawowego, na dłużej zostanie w waszym kulinarnym repertuarze.
Niedawno radziliśmy wam jak uzyskać elastyczne ciasto, dodając do masy śmietany . Tym razem przedstawiamy wam ich bardziej dietetyczną wersję z dodatkiem maślanki. Pierogi będą się dobrze lepiły, a posiłek stanie się nieco lżejszy — same plusy. Zawsze możecie oczywiście skorzystać z tradycyjnej receptury , lecz naszym zdaniem warto spróbować tego patentu na elastyczną bazę do pierogów .
Przepis na delikatne maślankowe ciasto pierogowe
Z podanych proporcji wychodzi około 60 pierogów o średnicy 8 centymetrów.
Składniki:
-
500 g mąki pszennej
-
2 szklanki gęstej maślanki
-
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Całość mieszamy, a następnie robimy w masie dołek. Stopniowo wlewamy do niego maślankę i wyrabiamy ciasto.
Nie wlewajmy tylko całej ilości od razu, gdyż wilgotność mąki bywa różna. Może się więc zdarzyć, że pożądaną konsystencję gęstej plasteliny nasze ciasto uzyska, zanim dodamy 2 szklanki maślanki.
Wyrobione ciasto odkładamy na bok na około 20 minut, by nieco odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy je i wycinamy pierogi. Wypełniamy ulubionym farszem i gotujemy. Smacznego.
Wskazówka: Aby ciasto nie lepiło się do dłoni, obsypujcie je delikatnie mąką w czasie wyrabiania.
Źródło zdjęcia: canva/maczkus
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: prl-kuchniadanusi