Smakosze.pl Przepisy Maślankowe pierogi z jagodami. Najlepsze połączenie smaków
canva/pixelshot

Maślankowe pierogi z jagodami. Najlepsze połączenie smaków

7 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pierogi z jagodami to kultowe danie każdych wakacji. Pierogi będą jeszcze smaczniejsze, kiedy do ciasta dodamy maślankę. Poznaj przepis na maślankowe pierogi z jagodami, będą świetnym pomysłem na obiad na słodko dla całej rodziny.

Pierogi na słodko to danie, które przygotowuję każdego lata. Nie ma nic lepszego od delikatnego, elastycznego ciasta i farszu z soczystych, słodkich owoców sezonowych. Jednym z moich ulubionych wersji dania są pierogi maślankowe z jagodami.

Dodatek maślanki rewelacyjnie zmiękcza ciasto i sprawia, że pierogi mają jeszcze lepszy smak. Maślankowe pierogi z jagodami są tak pyszne, że błyskawicznie znikają z talerzy. Pierogi podaję z kwaśną śmietaną i cukrem. Jeśli mam ochotę na jeszcze słodsze danie, podaję je z bitą śmietaną.

Ciasto na maślankowe pierogi z jagodami jest błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy zagnieść mąkę z olejem, szczyptą soli i wrzątkiem, następnie dolewać stopniowo schłodzoną maślankę. Tak przygotowane ciasto musi odpocząć kilka minut i za chwilę jest gotowe do rozwałkowania na cienki placek.

Maślankowe pierogi z jagodami, smak lata na talerzu

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki

  • pół szklanki maślanki

  • łyżka oleju roślinnego

  • szczypta soli

  • 200 ml wrzątku

Składniki na jagodowy farsz:

  • 2 szklanki świeżych jagód

  • łyżka cukru

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Do podania:

  • śmietana 18% lub bita śmietana

  • cukier

Jak zrobić maślankowe pierogi z jagodami? Ich smak bije na głowę wszystkie inne

Jagody umyj i dokładnie osusz. Przygotuj ciasto na pierogi: przesianą mąkę wsyp do większej miski, dodaj sól, olej i wlej wrzącą wodę, następnie zagniataj łyżką. Kiedy ciasto wchłonie wodę, stopniowo wlewaj maślankę, stale mieszając.

Ciasto zacznij wyrabiać ręcznie, kiedy będzie elastyczne i delikatne, odstaw je na 20 minut. W tym czasie jagody przesmaż chwilę z cukrem i ostudź , następnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną.

Ciasto podziel na dwie części. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka przy pomocy szklanki. Każde kółko rozciągnij delikatnie palcami, w środek włóż farsz i zlep, żeby pierogi się nie rozkleiły.

Pierogi wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę, gotuj około 3 minuty, do wypłynięcia. Pierogi wyjmuj łyżką cedzakową i podaj z kwaśną lub bitą śmietaną i cukrem, smacznego.

Ugotuj tyle pierogów, ile zjecie w danym dniu. Resztę możesz zamrozić- tu dowiesz się, jak mrozić pierogi, żeby się nie posklejały . Będą pyszne i świeże przez wiele miesięcy. Z jagód przygotujesz również wyśmienite jagodzianki z kruszonką , będą idealne na słodki podwieczorek.

Maślankowe pierogi z jagodami
canva/Adam88xx

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakiogrodu

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy