Smakosze.pl Przepisy Maślankowe racuchy drożdżowe z brzoskwiniami. Niezawodna receptura babci Stasi
canva/OlgaLepeshkina

Maślankowe racuchy drożdżowe z brzoskwiniami. Niezawodna receptura babci Stasi

27 sierpnia 2022

Racuchy drożdżowe z brzoskwiniami są pyszną alternatywą dla kultowych placków z jabłkami. Z przepisem babci Stasi smakołyk zawsze wychodzi lekki i puszysty. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza użyciu maślanki i soczystego owocu. Choć raz musicie skosztować.

Przygotowanie racuchów drożdżowych z brzoskwiniami wymaga nieco czasu. Efekt jednak wart jest poświęceń. Lekkie niczym chmurka placuszki są miękkie, słodkie i wprost rozpływają się w ustach. Spodobają się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?

Przepis na racuchy drożdżowe z brzoskwiniami

Składniki:

  • 5 średnich brzoskwiń

  • 3 jaja

  • 40 g świeżych drożdży

  • 110 g cukru

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka maślanki

  • 50 g masła

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do podania

Jak przygotować smaczne racuchy drożdżowe z brzoskwiniami? Z patentem babci Stasi na pewno się uda

Masło topimy na patelni i odstawiamy do przestudzenia. Pół szklanki ocieplonej do temperatury pokojowej maślanki łączymy z pokruszonymi drożdżami i 1 łyżką cukru. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans w cieple miejsce.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej pozostały cukier, resztę maślanki, jaja, rozczyn drożdżowy oraz niezbyt ciepłe masło. Składniki miksujemy do czasu, aż uzyskamy ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

Przykrywamy je i odstawiamy na godzinę, by wyrosło. Brzoskwinie obieramy, usuwamy pestki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do ciasta i zostawiamy jeszcze na 45 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, po czym łyżką formujemy na niej placki.

Racuchy drożdżowe smażymy na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Po przepis na klasyczne racuchy drożdżowe zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam też pyszny wariant z lekko kwaśnym rabarbarem , który spodoba się amatorom kulinarnych urozmaiceń.

Racuchy drożdżowe z brzoskwiniami są pyszne
canva/Rasulovs

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy