Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne racuchy z rabarbarem. Każdy będzie błagał o dokładkę
Renata Materlińska
Renata Materlińska 29.04.2022 09:52

Obłędne racuchy z rabarbarem. Każdy będzie błagał o dokładkę

Racuchy z rabarbarem
canva/Ivannag82

Szukacie inspiracji na coś oryginalnego, prostego i pysznego? Przygotujcie obłędne racuchy z rabarbarem. Warto po niego sięgnąć właśnie teraz, ponieważ pyszna roślina zagościła już na stoiskach z warzywami. Racuchy z dodatkiem rabarbaru mają wyrazisty, kwaskowy smak, możesz je podać na podwieczorek, śniadanie czy kolację. Przekonasz się, że każdy z domowników będzie błagał o dokładkę.

Gdy nie masz pomysłu, co zrobić do jedzenia, gdy masz braki w zapasach, gdy nie masz czasu na pichcenie — co wtedy robisz? Większość osób odpowie, że bierze się za przyrządzenie racuchów. Te lubią wszyscy i można je zrobić z niewyszukanych składników.

Wielu zwolenników mają racuchy z dodatkiem owoców. Owoce bowiem wzbogacają ciasto smakowo, dodają mu też przyjemnej wilgotności. Zwykle do ciasta na racuchy dodaje się jabłka, ale można też śliwki czy truskawki. A o tej porze szczerze polecamy rabarbar. Jego wyrazisty, kwaśny smak doskonale będzie się komponował z posypką z cukru pudru.

Obłędne racuchy z rabarbarem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 4 łyżki cukru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łodygi rabarbaru

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów

Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

Do ciasta wlewaj stopniowo mleko i całość mieszaj, by nie było grudek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Ciasto odstaw.

Łodygi rabarbaru umyj, obierz, pokrój w plasterki. Wsyp je do miseczki, zasyp cukrem, odstaw na 5 minut. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż placuszki, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, oprósz cukrem pudrem.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na szybkie racuchy z 3 składników, a także na wytrawne racuchy z mięsem.

rabarbar
rabarbar

Źródło zdjęcia: canva/IngdridHS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie