Smakosze.pl
Racuchy z rabarbarem

canva/Ivannag82

Obłędne racuchy z rabarbarem. Każdy będzie błagał o dokładkę

29 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Szukacie inspiracji na coś oryginalnego, prostego i pysznego? Przygotujcie obłędne racuchy z rabarbarem. Warto po niego sięgnąć właśnie teraz, ponieważ pyszna roślina zagościła już na stoiskach z warzywami. Racuchy z dodatkiem rabarbaru mają wyrazisty, kwaskowy smak, możesz je podać na podwieczorek, śniadanie czy kolację. Przekonasz się, że każdy z domowników będzie błagał o dokładkę.

Gdy nie masz pomysłu, co zrobić do jedzenia, gdy masz braki w zapasach, gdy nie masz czasu na pichcenie — co wtedy robisz? Większość osób odpowie, że bierze się za przyrządzenie racuchów. Te lubią wszyscy i można je zrobić z niewyszukanych składników.

Maślankowe kotlety schabowe

Obłędnie soczyste maślankowe kotlety schabowe. Każdy będzie błagał o dokładkę

CZYTAJ DALEJ

Wielu zwolenników mają racuchy z dodatkiem owoców. Owoce bowiem wzbogacają ciasto smakowo, dodają mu też przyjemnej wilgotności. Zwykle do ciasta na racuchy dodaje się jabłka, ale można też śliwki czy truskawki. A o tej porze szczerze polecamy rabarbar. Jego wyrazisty, kwaśny smak doskonale będzie się komponował z posypką z cukru pudru.

Obłędne racuchy z rabarbarem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 4 łyżki cukru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łodygi rabarbaru

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów

Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

Do ciasta wlewaj stopniowo mleko i całość mieszaj, by nie było grudek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Ciasto odstaw.

Łodygi rabarbaru umyj, obierz, pokrój w plasterki. Wsyp je do miseczki, zasyp cukrem, odstaw na 5 minut. Dodaj do ciasta, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż placuszki, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, oprósz cukrem pudrem.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na szybkie racuchy z 3 składników, a także na wytrawne racuchy z mięsem.

rabarbar

rabarbar


Źródło zdjęcia: canva/IngdridHS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >