Smakosze.pl Przepisy Masz kalafior, mąkę i jajko? Sięgnij jeszcze po 1 napój, a wyczarujesz z nich sylwestrową przekąskę
Canva / nobtis

Masz kalafior, mąkę i jajko? Sięgnij jeszcze po 1 napój, a wyczarujesz z nich sylwestrową przekąskę

31 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Mamy prawdziwy hit, jeśli chodzi o sylwestrowe przekąski. Nasza propozycja jest bezmięsna, chrupiąca i po prostu pyszna. Mowa zaskakującym o kalafiorze w cieście. Przygotujesz je z kilku podstawowych składników z dodatkiem jasnego piwa.

Wykonanie chrupiącego kalafiora w cieście jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać składniki ciasta i obtoczyć w nim różyczki kalafiora. Potem pozostaje jedynie smażenie i już można ten świetny poczęstunek stawiać na stół. Kalafiora w cieście najlepiej podawać z pikantnym oraz czosnkowym sosem.

Przepis na złocistego kalafiora w cieście

Składniki:

  • 1 główka kalafiora średniej wielkości

  • 2/3 szklanki mąki

  • 2/3 szklanki jasnego piwa

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • szczypta pieprzu

  • olej do smażenia

Smakowity kalafior w cieście krok po kroku

Warzywo na kalafiora w cieście oczyść i podziel na różyczki . W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli . Cząstki kalafiora wrzuć na wrzątek i gotuj przez ok. 5 minut . Po upływie tego czasu odcedź warzywo i odstaw na chwilę na bok .

W misce przygotuj ciasto do kalafiora . Wbij jajko, dodaj mąkę oraz jasne piwo. Dorzuć również sól i pieprz. Całość starannie wymieszaj do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta.

Różyczki warzywa obtaczaj równomiernie w przygotowanej masie . Kalafiora w cieście smaż na dobrze rozgrzanym oleju . Tłuszczu powinno być na tyle dużo, aby dokładnie zakrywał całe dno patelni .

Różyczki obsmażaj na złoty kolor ze wszystkich stron . Po usmażeniu odsącz je delikatnie za pomocą papierowego ręcznika . Kalafiora w cieście podawaj od razu po zdjęciu z patelni, w towarzystwie ulubionych sosów . Popularne warzywo smażone w cieście smakuje wyśmienicie . Szybka szarlotka na kruchym spodzie idealnie osłodzi sylwestrową noc .

Canva / Yana Gayvoronskaya
Canva / Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy