Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.10.2022 08:49

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia
canva/HHLtDave5

Domowa, waniliowa szarlotka jest doskonałym deserem na chłodne popołudnia. Ciasto podane z filiżanką mocnej, czarnej kawy lub ulubionej herbaty błyskawicznie wprawi nas w dobry nastrój. A gdy podasz ją na ciepło z gałką lodów poczujesz się naprawdę błogo. Szarlotka z waniliową nutą wprost rozpływa się w ustach.

Jesienią, kiedy dni są szare, pochmurne i deszczowe, często czujemy się przemęczeni i dopada nas spadek nastroju. Każdy łasuch wie, że na jesienną chandrę najlepsze jest domowe ciasto z dodatkiem sezonowych owoców. A waniliowa szarlotka podana na ciepło z gałką lodów to rewelacyjny sposób na zastrzyk pozytywnej energii.

Kruche ciasto w połączeniu z soczystymi jabłkami i cukrem waniliowym smakuje rewelacyjnie. To jeden z tych deserów, które znikają jeszcze tego samego dnia. Waniliowa szarlotka, moim zdaniem, jest o wiele smaczniejsza i delikatniejsza od klasycznej szarlotki z solidną porcją cynamonu.

Przygotowanie waniliowej szarlotki jest bardzo proste. Wiele osób szarlotkę piecze pod kruszonką, tutaj wierzch przygotujemy z kruchego ciasta pokrojonego w paski. Kawałki ciasta układamy w taki sposób, aby utworzyły kratkę. Tak przygotowana szarlotka prezentuje się bardzo ładnie i smakuje jak z najlepszej cukierni.

Przepis na waniliową szarlotkę, nikt jej się nie oprze

Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy ok. 24 cm):

  • 2 szklanki i 2 pełne łyżki mąki pszennej

  • 1 kostka masła

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1 jajko

  • 3 żółtka

Składniki na nadzienie:

  • 2 kg jabłek

  • 1/2 szklanki cukru

  • 2 opakowania cukru waniliowego

  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Do podania:

  • lody waniliowe

Jak zrobić wyborną szarlotkę waniliową?

Masło rozpuść w rondelku. Do większej miski wsyp mąkę, cukier i cukier waniliowy, wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, całe jajko, wlej masło i wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto podziel na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.

Większy kawałek rozwałkuj i wyłóż nim spód i brzegi tortownicy (spód formy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem). Przygotuj nadzienie: jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie przełóż je do garnka i duś 10-15 minut.

Dodaj cukier, cukier waniliowy i smaż kolejne 10 minut. Do jabłek dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj i odstaw, żeby ostygły. Nastaw piekarnik na 180 stopni C z opcją grzania góra-dół. Zimne jabłka wyłóż na ciasto i dokładnie rozprowadź.

Mniejszy kawałek ciasta rozwałkuj na cienki placek i wykrój paski. Paski ciasta poukładaj w kratkę na jabłkach. Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 70 minut. Szarlotkę podaj na ciepło z gałką lodów waniliowych. Smacznego.

Szukasz pomysłu na jesienne ciasto? Polecam ciasto miodowe z dynią od Ewy Wachowicz i banalnie proste ciasto ze śliwkami.

Szarlotka waniliowa
canva/VeselovaElena

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis