Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia
Domowa, waniliowa szarlotka jest doskonałym deserem na chłodne popołudnia. Ciasto podane z filiżanką mocnej, czarnej kawy lub ulubionej herbaty błyskawicznie wprawi nas w dobry nastrój. A gdy podasz ją na ciepło z gałką lodów poczujesz się naprawdę błogo. Szarlotka z waniliową nutą wprost rozpływa się w ustach.
Jesienią, kiedy dni są szare, pochmurne i deszczowe, często czujemy się przemęczeni i dopada nas spadek nastroju. Każdy łasuch wie, że na jesienną chandrę najlepsze jest domowe ciasto z dodatkiem sezonowych owoców. A waniliowa szarlotka podana na ciepło z gałką lodów to rewelacyjny sposób na zastrzyk pozytywnej energii.
Kruche ciasto w połączeniu z soczystymi jabłkami i cukrem waniliowym smakuje rewelacyjnie. To jeden z tych deserów, które znikają jeszcze tego samego dnia. Waniliowa szarlotka, moim zdaniem, jest o wiele smaczniejsza i delikatniejsza od klasycznej szarlotki z solidną porcją cynamonu.
Przygotowanie waniliowej szarlotki jest bardzo proste. Wiele osób szarlotkę piecze pod kruszonką, tutaj wierzch przygotujemy z kruchego ciasta pokrojonego w paski. Kawałki ciasta układamy w taki sposób, aby utworzyły kratkę. Tak przygotowana szarlotka prezentuje się bardzo ładnie i smakuje jak z najlepszej cukierni.
Przepis na waniliową szarlotkę, nikt jej się nie oprze
Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy ok. 24 cm):
2 szklanki i 2 pełne łyżki mąki pszennej
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
3 żółtka
Składniki na nadzienie:
2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Do podania:
lody waniliowe
Jak zrobić wyborną szarlotkę waniliową?
Masło rozpuść w rondelku. Do większej miski wsyp mąkę, cukier i cukier waniliowy, wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, całe jajko, wlej masło i wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto podziel na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.
Większy kawałek rozwałkuj i wyłóż nim spód i brzegi tortownicy (spód formy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem). Przygotuj nadzienie: jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie przełóż je do garnka i duś 10-15 minut.
Dodaj cukier, cukier waniliowy i smaż kolejne 10 minut. Do jabłek dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj i odstaw, żeby ostygły. Nastaw piekarnik na 180 stopni C z opcją grzania góra-dół. Zimne jabłka wyłóż na ciasto i dokładnie rozprowadź.
Mniejszy kawałek ciasta rozwałkuj na cienki placek i wykrój paski. Paski ciasta poukładaj w kratkę na jabłkach. Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 70 minut. Szarlotkę podaj na ciepło z gałką lodów waniliowych. Smacznego.
Szukasz pomysłu na jesienne ciasto? Polecam ciasto miodowe z dynią od Ewy Wachowicz i banalnie proste ciasto ze śliwkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem
Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo
Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień
Źródło: przyslijprzepis