Lewandowska nie robi frytek z ziemniaków. Wybiera inne warzywa
Frytki bez ziemniaków? Anna Lewandowska wybrała dwa inne warzywa do ich przygotowania. Selera i batata połączyła z kilkoma składnikami, które znajdziecie w większości sklepów spożywczych, uzyskując niesamowicie efektowną i smaczna przeskąskę. Na Sylwestra będzie w sam raz.
Smaczne frytki z selera i batatów będą o niebo lepsze niż ziemniaczane z głębokiego tłuszczu. Mają bogatszy smak i są lżejsze, a w towarzystwie prostego sosu na bazie awokado nabierają również charakteru. Mało kto im się oprze.
Przepis na frytki według Anny Lewandowskiej
Składniki:
2 średniej wielkości bataty
2 niezbyt duże selery
25 g oleju kokosowego
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
2 dojrzałe awokado
szczypiorek do podania
20 ml soku z cytryny
szczypta chili
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak upiec doskonałe frytki? Anna Lewandowska stawia na dwa warzywa
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Selera oraz bataty staranie myjemy, po czym obieramy je ze skórki. Warzywa kroimy w cienkie słupki i łączymy ze stopionym olejem kokosowym.
Posypujemy słodką papryką, solą oraz pieprzem i przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. W tym czasie frytki powinny się zrumienić. Podajemy je z awokado wymieszanym z sokiem z cytryny, szczypiorkiem, chili oraz solą i pieprzem.
Wskazówka: zamiast batatów możecie wykorzystać również marchew. Takie frytki będą bardzo podobne w odbiorze i równie przyjemnie słodkie.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przekąski. Szczególnie polecamy domowe chipsy z jarmużu i buraka. Być może skuszą was też nachosy i pieczona ciecierzyca idealne do meczu lub filmu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pomysłowe kostki lodu do napojów. Będą ozdobą każdego drinka
Błyskawiczna pasta z czarnych oliwek. Do pieczywa i krakersów, w sam raz na imprezę
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: obcas