Masz w domu ten produkt? Natychmiast wyrzuć. Ta partia może być niebezpieczna dla zdrowia
GiS wydał ostrzeżenie publiczne w sprawie wykrycia bakterii Salmonelli w surowej kiełbasie Tatarskiej firmy Łuków S.A. Trefna partia niezwłocznie zostanie wycofana ze sprzedaży Sprawdź, czy masz ją w domu i pod żadnym pozorem nie jedz.
Skażona partia zostanie wycofana ze sklepów
W dniu dzisiejszym na stronie gov.pl, pojawiło się ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego. GiS poinformował, że w popularnej kiełbasie surowej zostały wykryte bakterie Salmonelli. Producent po otrzymaniu wyników przeprowadzonych badań, niezwłocznie rozpoczął usunięcie wadliwej partii ze sklepów.
GiS w oświadczeniu opublikowanym na stronie apelował także, aby sprawdzić partię kiełbasy Tatarskiej. Jeśli jednak spożyliśmy produkt, powinniśmy zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu. Objawy zatrucia są poważne.
Skażenie produktów bakteriami Salmonelli niestety się zdarza, dlatego tak ważne jest sprawdzanie na bieżąco informacji podawanych przez GiS. Koniecznie sprawdź, czy masz w lodówce trefną partię kiełbasy i pod żadnych pozorem jej nie jedz.
Szczegóły produktu, w którym wykryto bakterie Salmonelli
Podczas badań w 1 z 5 próbek wykryto bakterie Salmonelli. GiS wydał oświadczenie.
Nazwa produktu: Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków
Numer partii: 05 9
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Data ważności produktu: 14.03.2023
Jakie są objawy zatrucia?
Objawy zatruciem bakteriami Salmonelli pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3- 5 dni od momentu spożycia zakażonego produktu. Do objawów należą:
- ostra biegunka
- wymioty
- apatia
- nudności
- gorączka do 39 stopni C.
GiS informuje, aby przypadku zjedzenia zakażonego produktu lub pojawienia się objawów, niezwłocznie udać się do lekarza. Skutki zakażenia mogą być niebezpieczne. Od odwodnienia całego organizmu, po rozprzestrzenienie się bakterii po innych organach.
Co zrobić, żeby kiełbasa biała nie pękała? Tomasz Strzelczyk pokazał, jak smażyć wątróbkę drobiową, aby nie pryskała . Jego patent jest totalnym hitem.