Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pradawna klasztorna receptura na pierogi z mięsem zachwyca do dziś. W roli głównej biała kiełbasa
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 12.03.2023 22:02

Pradawna klasztorna receptura na pierogi z mięsem zachwyca do dziś. W roli głównej biała kiełbasa

pierogi dominikańskie z okrasą z cebuli
Canva / graletta

Różnorodność farszu do pierogów jest zadziwiająca. Niektóre receptury są jednak tak trafione, że aż trudno w to uwierzyć. Wyjątkowo pysznym nadzieniem pochwalić się mogą staropolskie pierogi dominikańskie. Ich wnętrze wypełnia pyszna biała kiełbasa.

Pierogi dominikańskie cieszą swoim smakiem od lat

Pierogi dominikańskie, zwane również pierogami św. Jacka mają wieloletnią tradycję. Wywodzą się z województwa podkarpackiego i ponad 10 lat temu zostały wpisane na listę wyrobów tradycyjnych. Warto zapoznać się z tym mało rozpowszechnionym i niedocenianym przepisem. Mimo, że nie wyszedł spod ręki kulinarnej osobistości, bije na głowę pierogi z niejednej restauracji.

 

Zetrzyj na tarce charakterny dodatek i wraz z jogurtem dodaj do marchewki. Surówkę pochwaliłaby nawet Gessler

Przepis na wyjątkowe pierogi dominikańskie

Składniki na ciasto:

  • 250 g mielonego twarogu
  • 1 jajko
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki miękkiego masła
  • 1 szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 5-6 białych surowych kiełbas
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • majeranek

Wyjątkowe w smaku pierogi dominikańskie krok po kroku

Przygotuj farsz do pierogów dominikańskich. W tym celu z kiełbasy usuń osłonki, a pozostały farsz rozdrobnij za pomocą widelca. Przypraw go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a także majerankiem i tartym chrzanem. Składniki wymieszaj na jednolita masę.

Przygotuj ciasto do pierogów. Twaróg połącz z miękkim masłem i jajkiem. Całość ugnieć dokładnie widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, następnie zacznij stopniowo dodawać mąkę i zagnieć wszystko na gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na płat o grubości ok. 0,5 cm.

Z przygotowanego ciasta na pierogi wykrawaj niewielkie okręgi. Na każdy z nich nakładaj porcję farszu i zaklejaj całość. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podawaj z okrasą z cebulki lub wytopionym na skwarki boczkiem. Dzięki naszym poradom podczas zakupów wybierzesz najlepszą białą kiełbasę. Z tego produktu przyrządzisz nie tylko pierogi, ale też doskonałe danie obiadowe.

surowa biała kiełbasa.png
Canva / arfo