Smakosze.pl Przepisy Meksykańskie naleśniki zapiekane pod serową pierzynką
canva/ildipapp

Meksykańskie naleśniki zapiekane pod serową pierzynką

2 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Zapiekane naleśniki z farszem meksykańskim są doskonałym sposobem na wykorzystanie naleśników, których wcześniej nie można było dojeść. Dodatkowo istnieje możliwość wrzucenia praktycznie każdego warzywa do farszu. Na wierzchu po upieczeniu tworzy się pyszna chrupiąca serowa skorupka, na którą każdy się skusi.

Zapiekane naleśniki nie są najbardziej popularnym sposobem używania ostatnich sztuk naleśników, lecz każdy kto, go spróbuje, natychmiast się zakocha. Ich smak oraz aromat są zwyczajnie zbyt przyjemne, aby móc przejść obojętnie obok naczynia wypełnionym poniższą potrawą.

To także idealna propozycja dla osób spieszących się - wystarczy przygotować naleśniki wcześniej, a w dniu jedzenie nafaszerować je i zapiec. Sam farsz z kolei świetnie wytrzymuje zamrażanie. W taki sposób można zaoszczędzić całkiem dużo czasu.

Przepis na zapiekane naleśniki po meksykańsku

Składniki:

Naleśniki:

  • 4 jajka

  • 4 szklanki mąki

  • 2 szklanki mleka

  • 2 szklanki wody gazowanej

  • odrobina soli

Farsz:

  • 2 cebule

  • 1 marchew

  • 600 g mięsa mielonego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 300 g pomidorów z puszki

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka zmielonego kminku

  • pół puszki fasoli czerwonej

  • 1 małą puszka kukurydzy

  • pęczek natki pietruszki

  • 150 g suchej mozzarelli

  • chili wedle uznania

  • sól

  • pieprz

Zacznij od połączenia wszystkich składników na ciasto naleśnikowe. Zmiksuj je kilka chwil mikserem na średnich obrotach i odstaw na 20 minut . Po tym czasie smaż naleśniki, wylewając odrobinę więcej ciasta niż zwykle.

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj do niej startą na dużych oczkach marchewkę oraz zmielone mięso (sprawdza się zarówno wołowina, jak i wieprzowina). G dy mięso nabierze rumianego koloru, wrzuć zmiażdżony czosnek, smaż 3 minuty i zalej je pomidorami i przecierem pomidorowym.

Na patelnię dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Dopraw farsz posiekaną natką, słodką papryką, chili, kminkiem, solą oraz pieprzem. Każdy z naleśników wypełnij farszem i zwiń. Ułóż je w dowolnej pozycji w naczyniu żaroodpornym i posyp startą mozzarellą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza, aż ser roztopi się. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowe naleśniki z 1 składnika. Ten tekst wyjawia prosty przepis na delikatne i cienkie naleśniki.

Naleśniki zapiekane z serem i meksykańskim farszem

Źródło zdjęcia: canva/ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy