Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niesamowite owocowe ciasto bez pieczenia od Anny Lewandowskiej

Niesamowite owocowe ciasto bez pieczenia od Anny Lewandowskiej

Ciasto owocowe Anny Lewandowskiej
canva/jirousova; TRICOLORS/East News

Ciasta owocowe są idealnym pomysłem na deser dla osób, które chcą zadbać o linię. Pyszne, zdrowe i łatwe w przyrządzeniu — takie właśnie jest ciasto Anny Lewandowskiej. Nie wymaga pieczenia i zawsze się uda. Spróbujcie koniecznie.

Anna Lewandowska słynie z oryginalnych przepisów, wykorzystujących niestandardowe składniki. Wystarczy wspomnieć jej naleśniki z mąką kasztanową czy placki ziemniaczane z dodatkiem szpinaku.

Tym razem prezentujemy jej pomysł na ciasto owocowe bez pieczenia. Zdrowe owoce jagodowe zatopimy w galaretce i połączymy je z pysznym spodem z daktyli i wiórków kokosowych. Skusicie się?

Przepis na ciasto bez pieczenia wg Anny Lewandowskiej

Składniki na spód:

  • 5 daktyli bez pestek

  • 5 śliwek suszonych

  • 80 g pestek dyni

  • 200 g wiórków kokosowych

  • 2 łyżki oleju kokosowego

Składniki na masę owocową:

  • 250 g malin i borówek amerykańskich

  • 3 łyżki syropu klonowego

  • 1 łyżka żelatyny

  • 200 ml wody

Przygotowanie:

Daktyle, śliwki, wiórki kokosowe i pestki dyni blendujemy z dodatkiem oleju kokosowego. Masa wyklejamy spód tortownicy, tak aby uzyskać równą warstwę. Naczynie wstawiamy na godzinę do lodówki.

W międzyczasie podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej żelatynę. Do płynu dodajemy maliny i borówki, a następnie rozdrabniamy przy pomocy blendera. Masę słodzimy syropem klonowym.

Pozostawiamy ją do wystudzenia. Tak przygotowaną galaretką zalewamy schłodzony spód. W masie zatapiamy kilka świeżych owoców. Możemy nimi również ozdobić wierzch masy. Deser chłodzimy przez około 2 godziny i podajemy. Smacznego.

Galaretka z owocami to jeden ze zdrowszych deserów
Galaretka z owocami to jeden ze zdrowszych deserów

Źródło zdjęcia: canva/Vitalyfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram