Mięciutki i soczysty pieczony schab. Sekretem mleczna marynata
Soczysty schab pieczony z warzywami to pomysł zarówno na szybki obiad, jak i danie podczas większych uroczystości, świąt i rodzinnych spotkań w większym gronie. Dzięki mlecznej marynacie mięso jest niezwykle soczyste i delikatne i każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.
Pieczony schab jest zawsze świetną opcją na obiad. Jeśli zapieczemy go z ziemniakami, marchewką, cukinią, korzeniem pietruszki, otrzymamy pełnowartościowy i pyszny posiłek, którego przygotowanie nie wymaga większego nakładu pracy.
Sekretem doskonale miękkiego, soczystego i delikatnego mięsa jest marynata. Kawałek schabu przed pieczeniem nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i zalewamy zimnym mlekiem. Tak przygotowane mięso musi marynować się całą dobę.
Pieczony schab najpierw rumienimy z samą cebulą, następnie dodajemy obgotowane warzywa, mieszamy z tłuszczem z mięsa, suszonym tymiankiem i dopiekamy kolejne 30- 40 minut. Schab łącznie pieczemy prawie dwie godziny w 180 stopniach, żeby się nie przypalił.
Soczysty schab pieczony w mlecznej marynacie
Składniki:
-
duży kawałek schabu bez kości
-
czosnek granulowany
-
500 ml mleka
-
sól, pieprz
Dodatkowo:
-
kilka młodych ziemniaków
-
cukinia
-
2 korzenie pietruszki
-
2 marchewki
-
2 cebule
-
suszony tymianek
-
sól, pieprz
-
oliwa z oliwek
Jak zrobić soczysty i miękki schab pieczony? Sekretem jest marynata
Kawałek schabu nakłuj nożem, natrzyj czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i włóż do pojemnika. Następnie zalej mlekiem, przykryj i wstaw do lodówki na całą dobę.
Następnego dnia przygotuj warzywa: obierz i pokrój kostkę ziemniaki, cukinię, cebulę w piórka, marchewki i pietruszki w plastry. Schab wyjmij z mleka i dokładnie osusz. Na blachę wysmarowaną wyłóż schab, obłóż go pokrojonymi cebulami.
Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz godzinę. W tym czasie ziemniaki, marchewki i pietruszki ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Po godzinie wyjmij blachę z piekarnika, schab przełóż na talerz.
Odcedzone warzywa dodaj do cebuli, dokładnie wymieszaj, oprósz solą, pieprzem, suszonym tymiankiem. Na warzywach połóż mięso i piecz kolejne 30- 40 minut, po wyjęciu z piekarnika schab pokrój w plastry i podaj z pieczonymi warzywami, smacznego.
Na rodzinny obiad świetnie sprawdzi się również karkówka pieczona z warzywami lub kaczka z sosem śliwkowym . Kaczkę podaj z puree ziemniaczanym, cała rodzina będzie zachwycona.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czym zagęścić zupę? Zapomnij o mące i śmietanie, jest coś lepszego
-
1 krok i kotlety schabowe wyjdą bardziej delikatne i soczyste. Polecają go doświadczone kucharki
Źródło: kulinarnapolska.org