Smakosze.pl Przepisy Mięciutki schab w mlecznej marynacie
canva/Mykola Lunov

Mięciutki schab w mlecznej marynacie

7 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Niektórzy ze schabu robią zwykle kotlety, bo uważają, że pieczony schab jest zbyt suchy. Jeśli też macie taki problem, zdradzimy wam przepis na mięciutki schab w mlecznej marynacie. Jest aksamitny w smaku i bardzo delikatny. Doskonały na ciepło do obiadu i na zimno na kanapki.

Pieczony schab jest doskonałą propozycją obiadową. Nie ma przy nim tyle pracy, co przy smażeniu kotletów. Potrawa wychodzi też delikatniejsza i lżejsza dla żołądka.

Przed pieczeniem mięso wystarczy tylko zamarynować. Do tego celu można użyć np. mieszanki przypraw i oleju albo warzyw i wina. My proponujemy wam zaś zamarynować schab w mleku. Przekonacie się, jaki jest delikatny w smaku.

Mięciutki schab w mlecznej marynacie

Składniki:

  • ok. 1,2 schabu środkowego w kawałku

  • 2 cebule

  • 1/2 l mleka

  • 2 ząbki czosnku

  • majeranek

  • słodka mielona papryka

  • tymianek

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie pieczonego schabu

Schab opłucz, osusz. Włóż do naczynia, obłóż pokrojonymi cebulami, zalej mlekiem. Całe mięso powinno być przykryte mlekiem. Naczynie przykryj, wstaw na dobę do lodówki.

Po tym czasie schab wyjmij z marynaty, osusz go. Natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, papryką i tymiankiem, a także solą i pieprzem, posmaruj olejem. Wstaw na 3-4 godziny do lodówki.

Schab umieść w żaroodpornym naczyniu. Możesz go też obłożyć cebulą z marynaty, a także dodać plasterki ziemniaków. Piecz ok. 80 minut w piekarniku o temp. 180 st. C.

Upieczony schab wyjmij z piekarnika, pozostaw na ok. 15 minut, by równomiernie rozeszły się w nim soki. Podawaj z pieczonymi lub ugotowanymi ziemniakami.

Jeśli szukasz więcej pomysłów na to, jak przygotować schab, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis np. na schab wg siostry Anastazji , a także na kotlety schabowe w cieście czosnkowym .

mleko
mleko

Źródło zdjęcia: canva/S847

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy