Smakosze.pl
Projekt bez tytułu (18)

canva/ LauriPatterson

Delikatna, lekka jak chmurka jajecznica z dodatkiem koperku

18 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli już wstaliście i zastanawiacie się, co zrobić na śniadanie, mamy pomysł. Skuście się na lekką jajecznicę z dodatkiem koperku. Ma wszystko, czego potrzebujecie w niedzielny poranek — prostotę przygotowania, pożywność i niezwykły smak.

Jajecznica dla wielu osób jest daniem idealnym. Na patelnię wystarczy wybić kilka jajek, oprószyć przyprawami, usmażyć i gotowe. Ma też tę zaletę, że bardzo łatwo można modyfikować jej smak. Wystarczy tylko wzbogacić ją odpowiednim dodatkiem.

Nasz dodatek, czyli koperek, nie tyle doda jajecznicy kalorii, ile wprowadzi do niej ciekawą nutę smakową. Będzie orzeźwiająca i aromatyczna. Da poczucie, że jecie coś niebywale lekkiego.

Lekka jajecznica z dodatkiem koperku

Składniki na 1 porcję:

  • 2-3 jajka

  • 1-2 łyżki mleka

  • 1 łyżeczka masła

  • sól, pieprz

  • koperek

Niezawodny patent na miękkie flaki

Jak przygotować idealnie miękkie flaki?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie jajecznicy

Jajka wybij do miseczki. Dodaj mleko, trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu, rozmieszaj przy pomocy widelca.

Na patelni rozpuść masło i delikatnie je rozgrzej. Wlej jajka, co jakiś czas mieszając, smaż, aż jajka zetną się tak, jak lubisz.

Jajecznicę posyp posiekanym koperkiem i ewentualnie szczypiorkiem (jego dodatek nie jest konieczny, ale zaostrzy nieco smak całości). Podawaj z pieczywem i np. rzodkiewkami, pomidorem.

Wskazówka: Jeśli chcesz odmienić też sposób podania jajecznicy, możesz zaserwować ją na zrumienionym pieczywie tostowym albo na waflach ryżowych.

Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych inspiracji na niezwykłą jajecznicę. Zobacz, jak zrobić jajecznicę z żółtym serem, a także jak przygotować jajecznicę bez smażenia.

koperek

koperek

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >