Delikatna, lekka jak chmurka jajecznica z dodatkiem koperku
Jeśli już wstaliście i zastanawiacie się, co zrobić na śniadanie, mamy pomysł. Skuście się na lekką jajecznicę z dodatkiem koperku. Ma wszystko, czego potrzebujecie w niedzielny poranek — prostotę przygotowania, pożywność i niezwykły smak.
Jajecznica dla wielu osób jest daniem idealnym. Na patelnię wystarczy wybić kilka jajek, oprószyć przyprawami, usmażyć i gotowe. Ma też tę zaletę, że bardzo łatwo można modyfikować jej smak. Wystarczy tylko wzbogacić ją odpowiednim dodatkiem.
Nasz dodatek, czyli koperek, nie tyle doda jajecznicy kalorii, ile wprowadzi do niej ciekawą nutę smakową. Będzie orzeźwiająca i aromatyczna. Da poczucie, że jecie coś niebywale lekkiego.
Lekka jajecznica z dodatkiem koperku
Składniki na 1 porcję:
2-3 jajka
1-2 łyżki mleka
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
koperek
Przygotowanie jajecznicy
Jajka wybij do miseczki. Dodaj mleko, trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu, rozmieszaj przy pomocy widelca.
Na patelni rozpuść masło i delikatnie je rozgrzej. Wlej jajka, co jakiś czas mieszając, smaż, aż jajka zetną się tak, jak lubisz.
Jajecznicę posyp posiekanym koperkiem i ewentualnie szczypiorkiem (jego dodatek nie jest konieczny, ale zaostrzy nieco smak całości). Podawaj z pieczywem i np. rzodkiewkami, pomidorem.
Wskazówka: Jeśli chcesz odmienić też sposób podania jajecznicy, możesz zaserwować ją na zrumienionym pieczywie tostowym albo na waflach ryżowych.
Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych inspiracji na niezwykłą jajecznicę. Zobacz, jak zrobić jajecznicę z żółtym serem, a także jak przygotować jajecznicę bez smażenia.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis