Kremowe śledzie w śmietanie bez dodatku jabłka i rodzynek
Śledzie są smaczne i zdrowe. Na dodatek dobrze komponują się z różnymi dodatkami, więc łatwo zmieniać smak śledziowych przekąsek. Dziś polecamy wam kremowe śledzie w śmietanie. Nie mają dodatku jabłka i rodzynek, a mają nieco ostrzejszy, wytrawny smak.
Na bazie solonych filetów śledziowych możesz przygotować wiele smacznych przekąsek. Wystarczy, że połączysz je z ulubionymi dodatkami. Mogą być to gotowane buraczki, jajko czy rodzynki.
Nim zabierzesz się do pracy, najpierw trochę wymocz śledzie. Dzięki temu usuniesz z nich nadmiar soli. Czas namaczania śledzi zależy od tego, jak delikatne śledzie lubisz. Dla jednych wystarczy godzina, dla innych nawet pół dnia.
W czasie namaczania możesz 1-2 razy wymienić wodę na świeżą. To pomoże skrócić czas namaczania. Gdy śledzie będą już tak słone jak lubisz, wyjmij je z wody i osusz papierowym ręcznikiem.
Kremowe śledzie w śmietanie bez dodatku jabłka i rodzynek
Składniki:
6 solonych filetów śledziowych
2 cebule
250 g gęstej śmietany 12 lub 18 proc.
sól, pieprz
Przygotowanie śledzi w śmietanie
Wymoczone filety śledziowe osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na nieduże kawałki. Umieść w salaterce.
Cebule obierz, pokrój w piórka lub w kostkę. Umieść na sicie, przelej wrzątkiem, dokładnie osącz.
Cebulę dodaj do śledzi razem ze śmietaną. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Wskazówka: Zamiast śmietany do śledzi możesz dodać jogurt naturalny. Powinien jednak być dość gęsty. Przed podaniem śledzie możesz posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Po więcej inspiracji na smaczne śledzie zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na śledzie w sosie musztardowo-miodowym, a także śledzie po kaszubsku wg Karola Okrasy.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: natomamochote.blogspot