Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa - przepis na wegetariańskie kotlety mielone. Idealne na niedzielny obiad
Dzisiaj jest szczególny dzień, o którym wielu Polaków zapomniało - mowa o Międzynarodowym Dniu Bez Mięsa. Jeśli więc chcesz przyczynić się do poprawy życia niezliczonych ilości zwierząt, sięgnij po poniższy przepis. Zrobisz z jego pomocą pyszne wegetariańskie kotlety mielone z kaszy gryczanej.
Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa 20 marca ma za zadanie uświadomić ludziom z całego świata warunki, w jakich hodowane i zabijane są zwierzęta. Dodatkowo ma przyczynić się także do rozpropagowania zdrowego trybu życia i diety, opierającej się w większości na warzywach, owocach oraz zbożach. Hasłem przewodnim dnia jest „Zmień swoją dietę – zmień świat!”.
Dla tych, którzy zdecydowali się dołożyć swoją cegiełkę do tego ruchu, polecamy wypróbowanie poniższego przepisu na bezmięsne kotlety z kaszy gryczanej. Dodatek pieczarek sprawia, że bardzo wyczuwalny jest w nich mięsny smak umami, z którego słyną grzyby.
Przepis na kotlety mielone z kaszy gryczanej i pieczarek
Składniki:
-
125 g kaszy gryczanej białej
-
1 cebula
-
8 pieczarek
-
pęczek natki pietruszki
-
1 jajko
-
100 g wędzonego twarogu
-
sól
-
pieprz
-
wędzona papryka
-
bułka tarta
-
olej
Zacznij od wsypania kaszy gryczanej do garnka, zalania jej wodą, dosypania soli i ugotowania jej do całkowitej miękkości. Odcedź ją i odstaw do przestudzenia. W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę.
Na patelnię wlej olej, postaw ją na gazie i podsmaż cebulę. Pieczarki pokrój i dodaj je do cebuli. Smaż grzyby, aż większość wody wyparuje. Do kaszy dodaj ostudzone grzyby z cebulą, posiekaną natkę pietruszki, jajko, ser oraz przyprawy.
Wymieszaj masę i uformuj z niej kotlety o równej wielkości. Każdy z nich obtocz w bułce tartej. Na tej samej patelni rozgrzej kolejną porcję oleju i smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz przepis na bananowe placki z czekoladą. Ten tekst wyjawia, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i pora.
Źródło zdjęcia: canva/Nikolay_Donetsk, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem? Koniec uporczywego problemu
-
Czy warto używać zabielacza do kawy? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: kuchniapysznosciowa; ekokalendarz; bimkal