Przepis na domową metkę. Idealna na kanapki
Metka, czyli kiełbasa z surowego, zmielonego i przyprawionego mięsa jest pysznym dodatkiem do pieczywa, który z łatwością przyrządzicie w domowym zaciszu. Wybierzcie się na zakupy i wypróbujcie naszą nową recepturę. Własnoręcznie przygotowana metka składa się ze składników doskonale znanych, co daje jej znaczną przewagę nad kupną wersją, która często może zawierać niepotrzebną chemię.
Dobra metka powinna zawierać minimum 90% mięsa. Dobrze jest też, by pewną jej część stanowił tłuszcz. Będzie on zarówno nośnikiem smaku, jak i produktem zapewniającym konsystencję umożliwiającą łatwe rozsmarowywanie wyrobu.
Dostępne w sklepach smakołyki dość często zawierają dodatki, które mają na celu poprawę smaku i przedłużenie trwałości metki, dlatego też zdecydowanie lepiej będzie specjał przygotować samodzielnie. Wystarczy kilka składników, a smak naprawdę zachwyci.
Przepis na smaczną domową metkę
Składniki:
300 g surowego boczku
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka cebuli suszonej lub granulowanego czosnku
pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Z boczku usuwamy skórę, kości oraz chrząstki. Kroimy go w dużą kostkę i mielimy w maszynce do mielenia mięsa, korzystając z sitka o niewielkich oczkach.
Masę doprawiamy majerankiem, suszoną cebulą lub czosnkiem i pieprzem. Dokładnie mieszamy i przekładamy do słoika.
Przechowujemy w lodówce. Będzie zdatna do spożycia przez 4-5 dni. Najlepiej smakuje z domowych chlebem.
Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodną recepturę na pyszną białą kiełbasę z cebulką oraz kotlety schabowe marynowane w śmietanie.
Źródło zdjęcia: canva/photosimysia
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ile należy gotować jajka na miękko? Kluczowa jest 1 ważna zasada, koniecznie pamiętaj
Obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajek. Każdy będzie błagał o przepis
Czy warto używać zabielacza do kawy? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: beszamel.se, kuchnia.wp