Jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem? Koniec uporczywego problemu
Cukier jest jedną z przypraw, którą znaleźć możemy w każdej kuchni. Nieodpowiednio przechowywany potrafi tworzyć nieestetyczne bryłki. Dodatek kawałka chleba pozwoli nam uporać się z tym problemem. Domowy patent nie jest jedynym, który się sprawdzi.
Cukru używamy w wielu sytuacjach. Potrzebny jest zarówno podczas przygotowywania ciast — np. szarlotki — jak i do przyprawiania pomidorów. Zbrylone fragmenty produktu utrudniają jego zastosowanie. Na szczęście są sposoby na uniknięcie powstania grudek i cukrowi jego sypkiej konsystencji.
Kawałek chleba sprawi, że bryłki cukru się nie pojawią
Cukier, w którym pełno jest większych, zbitych kawałków? Zapomnijcie o tym widoku. Wystarczy, że do pojemnika z produktem włożycie również kawałek chleba, a problem nie wystąpi. Pieczywo wchłonie nadmiar wilgoci obecny w powietrzu i cukier pozostanie sypki.
Podobnie zadziała kawałek jabłka. Umieszczony w naczyniu ze słodką przyprawą owoc nie tylko zbierze nadmiar wody z powietrza, ale też sprawi, że tworzące się już bryłki cukru zaczną się rozpadać. Łatwiej będzie je rozbić i zużyć produkt.
Dodatek marchewki czy cytryny również pomoże się uporać z już istniejącymi skupiskami ziarenek cukru. Trzeba będzie jednak uzbroić się w cierpliwość, bo efekty — w postaci cukru bez grudek — zaobserwujemy dopiero po 48 godzinach od umieszczenia w nim kawałka wybranego produktu.
Cukier przechowuj w suchym i chłodnym miejscu
Dobrym sposobem na uniknięcie zmiany konsystencji cukru i pojawiania się bryłek jest trzymanie produktu w odpowiednich warunkach. Najlepiej do tego celu sprawdzi się szczelne opakowanie z pokrywką.
Naczynie warto postawić w miejscu, w którym nie będzie narażone na częste zmiany temperatury. Idealna będzie szafka z przyprawami albo przestrzeń na blacie z dala od kuchenki, czajnika czy okna.
Źródło zdjęcia: canva/archives
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Błyskawiczne gołąbki bez zawijania. Szybki sposób na tani obiad
Babka ziemniaczana Karola Okrasy. Idealna na wielkanocny tani obiad
Jak szybko obrać cebulę? Mamy niezawodny trick, już zawsze będziesz tak robić
Źródło: stylzycia.radiozet, kobieta.gazeta