Zachwycające, bananowe placki z czekoladą - wymarzone śniadanie
Puszyste placuszki z dodatkiem owoców i czekolady są prawdziwym rarytasem dla wielbicieli słodkich śniadań. Przygotujecie je niemalże ekspresowo, a smak czekolady i bananów zostanie z wami na długo. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Sposobów na słodkie śniadanie jest kilka. Możemy podać owsiankę z owocami lub przyrządzić wyborny wegański omlet. Tym razem proponujemy wam smaczne placki z banami. Dzięki zawartości proszku do pieczenia ładnie urosną, a dodatek czekolady podkreśli słodycz owocu. Nie będziecie mogli się oprzeć.
Przepis na wyśmienite placuszki bananowe
Z poniższej ilości produktów przygotujecie około 7 placków
Składniki:
1 szklanka mąki z lekkim czubkiem
3/4 szklanki mleka
1 jajo
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1 dojrzały banan
4 kostki gorzkiej czekolady
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Czekoladę siekamy. Banana obieramy i kroimy w kostkę. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy czekoladę, jajo, cukier i mleko.
Składniki łączymy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Wrzucamy kawałki banana i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej.
Przy pomocy chochelki wlewamy porcje ciasta, formując owalne placuszki. Smażymy je z obu stron na rumiano. Po usmażeniu przekładamy na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, by usunąć nadmiar tłuszczu.
Podajemy z wybranymi dodatkami. Placki dobrze smakują z bitą śmietaną i gorzką czekoladą albo z serkiem waniliowym.
Źródło zdjęcia: canva/Qwart
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: filozofiasmaku