Smakosze.pl Produkty Mięso lepsze od wołowiny, kurczaka i wieprzowiny. Smakuje wybornie, Polacy w ogóle go nie znają
Fot. Canva/Изображения пользователя Vladimir Mironov

Mięso lepsze od wołowiny, kurczaka i wieprzowiny. Smakuje wybornie, Polacy w ogóle go nie znają

14 grudnia 2024

Mięso często podajemy nie tylko na obiad. Jednak tak popularną wołowinę, kurczaka, czy wieprzowinę warto zastąpić innym mięsem. Jest niemal zapomniane, ale bardzo smaczne i zdrowe.

Spróbuj koziny

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa . Kotlety schabowe, mielone, pulpety, czy kurczak należą do lubianych dań . Mięsa smażymy, pieczemy i dusimy. Zwykle sięgamy po wołowinę, kurczaka i wieprzowinę. Rzadko kto wybiera kozinę, a szkoda, bo to mięso niezwykle wartościowe.

Kozy zostały udomowione jako jedne z pierwszych zwierząt. Towarzyszyły człowiekowi już 8 tysięcy lat przed naszą erą . W XX wieku były nadal popularnym zwierzęciem gospodarskim w naszym kraju. Hodowano rasę podlaską, karpacką, sandomierską i śląską. Jednak w XXI wieku popularność kóz zmalała. Teraz niemal niej jada się już koziny.

koza
Fot. Canva/VovaSeb
Lidl Polska po raz kolejny podnosi wynagrodzenia

Kozina smaczna i wartościowa

Mięso kozy jest szczególnie popularne w Turcji, Grecji, Iraku i Iranie. To mięso lubiąc też Francuzi i Włosi. Kozina w porównaniu do wieprzowiny i wołowiny ma niższą zawartość tłuszczu. Zawiera żelazo, cynk, potas, kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy z grupy B.

Jedzenie mięsa kozy pozytywnie wpływa na pracę serca i obniża poziom tzw. złego cholesterolu . Osoby, które są diecie, też powinny wybierać to mięso. W 100 g zawiera ono tylko 109 kalorii . W jaki sposób przyrządzić kozinę? Ten rodzaj mięsa daje nam wiele kulinarnych możliwości.

Zobacz także: Tu robią jeden z największych Bali Sylwestrowych w Warszawie. W głowie się nie mieści co przygotowali

Kozina na naszym stole

Udka czy łopatki z kozy świetnie nadają się do pieczenia. Można też przyrządzić je z grilla. Kozina nadaje się do gulaszu i na kotlety . Do tego smacznego i chudego mięsa pasuje wiele przypraw. Kozinę możemy doprawić kozieradką, kuminem i kurkumą.

To zdrowe mięso będzie też smakować z chili i kolendrą. Kozina będzie też pyszna z cebulą, bakłażanami i papryką . Dlatego śmiało przyrządźmy ją na obiad. Wyjdzie smaczna i dobrze wpłynie na nasze zdrowie. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić sałatkę libańską na kolację. Polecaliśmy przepis na rozgrzewającą zupę na chłody.

kozina
Fot. Canva

Źródło: haps.pl

Drożyzna dotyka coś więcej niż masło. Za te produkty zapłacisz coraz więcej
Wyrób za darmo przed świętami Kartę Seniora. Za zakupy zapłacisz mniej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy