Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsza zupa na jesienne chłody. Gotuję ją od razu na dwa dni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.12.2024 16:45

Najlepsza zupa na jesienne chłody. Gotuję ją od razu na dwa dni

zupa cebulowa
Fot. Shutter/gkrphoto

Jeśli szukasz pomysłu na szybki, tani, ale i pożywny obiad, to zupa cebulowa jest strzałem w 10. Jest niezwykle aromatyczna i rozgrzewa w chłodne, jesienne dni. Spróbuj, a to danie na stałe zagości w twoim sezonowym menu. 

Aromatyczna zupa w sam raz na jesienny obiad

Zupa cebulowa jest jedną z moich ulubionych, jesiennych zup. Aromatyczna, rozgrzewająca i niezwykle pożywna. Zupę gotuję od razu na dwa dni. Danie można podać na dwa sposoby: ugotować, przelać do miseczek, a następnie podaj z grzankami i serem.

Jeśli masz jednak naczynie żeliwne lub bulionówki, które możesz wstawić do piekarnika, gorąco polecam zapiec dodatkowo wywar. Przygotowanie zupy w piekarniku trwa zaledwie kilka minut, a całe danie wygląda jak z francuskiej restauracji. 

Do zupy cebulowej polecam również wykorzystać resztę rosołu z poprzedniego obiadu. Esencjonalny, gotowany na drobiu i wołowinie bulion doskonale podkreśli smak całej potrawy.

zupa cebulowa.jpg
Fot. Canva/Lauripatersson
Wiadomo co z postem w Wigilię i Święta. Kościół stawia sprawę jasno

Przepis na szybką i pożywną zupę

Do zupy cebulowej warto dodać niewielką ilość białego, wytrawnego wina. Alkohol ulatnia się pod wpływem wysokiej temperatury. Jedyne, co zostaje w gotowym daniu, to aromat wina, który doskonale komponują się z karmelizowaną cebulką.

Składniki na zupę:

  • 1 kg cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szklanki bulionu, najlepiej wołowego lub wołowo- drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na grzanki:

  • bagietka pszenna
  • kawałek żółtego sera, najlepiej parmezanu
  • oliwa z oliwek

Zobacz też:  Tu zrobią jeden z największych Bali Sylwestrowych. Nie możesz tego przegapić

Jak ugotować zupę cebulową?

Pokrój cebulę w piórka. W większym garnku rozpuść masło i wlej oliwę. Następnie dodaj cebulę i smaż przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy zmięknie, dodaj liście laurowe, wsyp cukier i oprósz solą i pieprzem. Smaż kolejne 20 minut.

Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony tymianek. Wlej wino, wymieszaj i gotuj 10 minut. Wlej 3 szklanki bulionu i wymieszaj. Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj grzanki: bagietkę pokrój na kromki i podsmaż z obu stron na oliwie. Zetrzyj ser. Gorącą zupę przelej do miseczek, dodaj grzanki i oprósz serem. Możesz ją również zapiec w piekarniku. Zupę przelej do niewielkich naczyń żeliwnych. 

Na wierzch poukładaj grzanki i całość oprósz serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekaj, aż ser się roztopi. Smacznego.

Jesienią gorąco polecamy również rosół według Pięciu Przemian oraz kapuśniak przepisu Jaśka Kuronia. Aromatyczne zupy rozgrzewają w chłodne, deszczowe dni.

zupa cebulowa.jpg
Fot. Canva/A_lein

 

 

Tagi: Zupa Obiad Danie