Smakosze.pl Porady Mięso rozmrozisz w 20 minut. Prosty i sprawdzony sposób
Fot. Anna Zyśk

Mięso rozmrozisz w 20 minut. Prosty i sprawdzony sposób

7 stycznia 2025

Konieczność rozmrożenia mięsa to bodaj jedyna wada procesu mrożenia. Na szczęście Ania Zyśk ma sposób, który pozwala zrobić to szybko i łatwo. Warto go naśladować.

Jak zamrażać i rozmrażać mięso

Mięso to wdzięczny kulinarny produkt, jeśli chodzi o zamrażanie go. Surowe można przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Jedyne wyzwanie to zachować odpowiednią strukturę, która sprawi, że ugotowana z rozmrożonego mięsa potrawa nie będzie niższej jakości, niż gdyby była ze świeżego.

Zazwyczaj obowiązuje tu zasada, że mięso należy jak najszybciej zamrażać i jak najwolniej rozmrażać. Oba te procesy mają jeden cel: najpierw – ściąć wodę w jak najdrobniejsze drobinki lodu, zamiast pozwolić jej łączyć się w większe grudki przed zamrożeniem. Zrobienie tego z sukcesem to dwie trzecie efektu.

Żadna cebula, żadne jabłko. Wątróbkę podaj jak Okrasa, zachwyty gwarantowane

Rozmrażanie mięsa

Teraz trzeba już tylko odpowiednio je rozmrozić. Rzadko kiedy mamy luksus, by robić to po prostu przekładając mięso do lodówki. W ten sposób proces zajmie co najmniej kilka godzin. Niektórzy przyspieszają go namaczaniem w wodzie, która jednak psuje strukturę mięsa. Mikrofalówka też często nie daje zadowalających efektów.

Swój sposób na szybkie rozmrażanie mięsa bez psucia jego struktury pokazała Ania Zyśk, autorka kulinarnego profilu jedz.pysznie na Instagramie. Pokazuje ona, jak doprowadzić mięso do temperatury pokojowej za pomocą dwóch garnków. To prosta, ale rzadko spotykana fizyka: dna garnków, zwłaszcza nowoczesnych, tworzone są specjalnie po to, by lepiej rozprowadzać ciepło.

Jak szybko rozmrozić mięso

Krok 1 . Układamy mięso na dnie odwróconego garnka lub patelni.

mięso na garnku

Krok 2 . Nakrywamy drugą patelnią i odstawiamy na dwadzieścia minut, aż mięso się rozmrozi.

przykrywanie mięsa garnkiem

Warto też pamiętać, by mrozić mięso mniejszymi partiami. W ten sposób szybciej się rozmraża.

rozmrożone mięso

Tani kolagen zrobisz w domu. Wystarczą 3 składniki, to prawdziwy cud
Dziś w Dino dostaniesz masło za darmo. Jest tylko 1 warunek, to ostatnia szansa
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy