Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna cebula, żadne jabłko. Wątróbkę podaj jak Okrasa, zachwyty gwarantowane
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.01.2025 19:06

Żadna cebula, żadne jabłko. Wątróbkę podaj jak Okrasa, zachwyty gwarantowane

wątróbka i Okrasa
Fot. TRICOLORS/East News, Shutterstock

Wątróbka to niedoceniany produkt kulinarny. Jednak po tym, jak przyrządza ją Karol Okrasa, wielu zacznie ją doceniać. W zaproponowanym przez niego nieoczekiwanym połączeniu smakuje ona wybornie.

Warto jeść wątróbkę

Wątróbka drobiowa to produkt, na który powinniśmy patrzeć łaskawym wzrokiem. Jest ku temu wiele powodów. Po pierwsze – dostępność, a razem z nią cena. Można kupić ją praktycznie zawsze, a do tego tanio. To w końcu niezbędny produkt uboczny przy wytwarzaniu bodaj najpopularniejszego mięsa na naszych stołach, czyli piersi kurczaka.

Jednak za jedzeniem wątróbki stoją także względy zdrowotne. Mało które mięso jest tak bogate w żelazo. Jest przy tym niskokaloryczna (ma ok. 130 kcal w 100 g) i bardzo bogata w witaminy A, D, E i B. Usmażona, a zwłaszcza upieczona, będzie świetnym uzupełnieniem diety.

wątróbka z morelą
fot. Canva
Tani kolagen zrobisz w domu. Wystarczą 3 składniki, to prawdziwy cud

Wątróbka na słodko

Wątróbka doskonale sprawdza się przy tym w słodkich, a przynajmniej słodkawych zestawieniach. Zazwyczaj podajemy ją z cebulką, często można spotkać w wersji z sosem malinowym. Karol Okrasa przedstawia jednak swój pomysł. W jego przepisie w miodowej glazurze wątróbka występuje z niezwykle aromatycznym, ostrawym rozmarynem.

Składniki

  • 600 g wątróbki drobiowej z kurczaka lub indyka
  • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml ciemnego piwa
  • 2 cebule
  • 5-6 suszonych moreli
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 twarde gruszki
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 cytryna
  • Garść goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 5-6 ziaren kardamonu
  • Sól, pieprz, oliwa

Wątróbka z rozmarynem i miodem

W zimnej wodzie namaczamy drewniane szpadki do szaszłyków. Wątróbkę czyścimy. Kurczęcej nie trzeba kroić, indyczą dzielimy tak, by wielkością kawałków przypominała tę pierwszą. W misce przyprawiamy ją miodem, skórką otartą z cytryny, oliwą i rozmarynem, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i cynamonem.

Cebulę kroimy w ósemki tak, by wygodnie nabijała się na szaszłyki. Wątróbkę i cebulę na zmianę nabijamy na szpadki. Każdy szaszłyk wykańczamy suszoną morelą.

Z ciemnego piwa przygotowujemy sos. Nalewamy je do rondelka, dodajemy goździki i kardamon. Na małym palniku redukujemy płyn do ⅓ objętości, a następnie studzimy.

Sos przecedzamy do wysokiego naczynia. Dodajemy sok z cytryny, musztardę, miód i sól. Miksujemy. Następnie cienkim strumieniem dodajemy do sosu oliwę, cały czas mieszając. Składniki powinny połączyć się w emulsję.

Gruszkę kroimy w ćwiartki. Razem z szaszłykami układamy na kratce i umieszczamy w piekarniku nad blachą, by oszczędzić sobie sprzątania. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 minut. Przepis świetnie sprawdzi się także na grillu. Szaszłyki podajemy z sosem z ciemnego piwa.

Wypróbuj też przepisy na zupę szczawiową i ciasto pomarańczowe bez pieczenia.

szaszłyki z wątróbki
fot. Canva