Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tani kolagen zrobisz w domu. Wystarczą 3 składniki, to prawdziwy cud
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.01.2025 18:18

Tani kolagen zrobisz w domu. Wystarczą 3 składniki, to prawdziwy cud

kolagen na łyżce
fot. Shutterstock

Choć o zdrowotnych właściwościach kolagenu mówi się od dawna, zyskuje on ostatnio popularność. Przemysł suplementów diety i kosmetyków nieźle na tym zarabia. Jednak domowy kolagen to kwestia kilku złotych i kilkunastu minut w kuchni.

Domowy kolagen

Kolagen to białko zwierzęce, które odpowiada za elastyczność skóry i tkanek łącznych. Mamy je też we własnym ciele i jedzenie kolagenu to jeden z najprostszych sposobów, by zapewnić sobie zdrowie właśnie w tych obszarach – stawów, cery i kości. Kolagen wiąże wodę w tkankach, pomaga goić rany, regenerować blizny, łatać połamane kości, krwi pomaga krzepnąć.

Jednak zanim sięgniemy po drogie produkty kolagenowe, warto zastanowić się, czy nie ma dla nich lepszej alternatywy. Oczywiście, że jest, nawet więcej niż jedna. Aby zapewnić sobie szybki zastrzyk kolagenu, sięgnijmy po prosty napój z tego produktu.

żelatyna

Dziś w Dino dostaniesz masło za darmo. Jest tylko 1 warunek, to ostatnia szansa

Kolagen w proszku, czyli żelatyna

Wołowina jest jednym z najlepszych źródeł kolagenu występujących w naszej codziennej diecie. Oczywiście białko to zawarte jest w mięsie wszystkich zwierząt, nietrudno jednak zauważyć, że rosół wołowy może być tak gęsty, że ścina się w lodówce w galaretkę. Stąd popularność rosołu kolagenowego, o którym mówi się coraz częściej.

Jednak jeszcze bardziej skoncentrowaną dawką kolagenu, którą możemy kupić w sklepie, jest prozaiczna żelatyna. Czynnik żelujący, najczęściej pochodzenia wieprzowego, jest praktycznie czystą postacią tego związku. Choć stosujemy go przeważnie do galaretek, możemy przygotować z żelatyny napój, który podobny będzie do kupnych suplementów diety.

Napój kolagenowy z sokiem

Aby przygotować domowy napój kolagenowy, potrzebujemy tylko wody, żelatyny i soku owocowego. Ten ostatni to nie tylko kwestia smaku. Chodzi o witaminę C, która pomaga wytwarzać w organizmie jego własny kolagen na bazie składników, które dostarczymy mu w napoju.

2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w ¼ szklanki wody. Kiedy spęcznieje, podgrzewamy go w rondelku, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wtedy dolewamy ją do 1,5 szklanki soku bogatego w witaminę C i wypijamy.

Dr Bartek Kulczyński, popularny na Youtubie dietetyk, poleca taki napój jako suplement diety pity codziennie lub co kilka dni. Zaznacza jednak, że kupne suplementy diety, tzw. hydrolaty kolagenowe, są lepiej przyswajalne. Przy dużym zapotrzebowaniu, i takim też budżecie, warto więc sięgnąć po produkty z apteki.

Wypróbuj też przepisy na zupę szczawiową i zapiekankę z mięsem z rosołu.

rosół kolagenowy