Mieszam 5 składników i wlewam do foremki. To najlepszy przepis na biszkopt, zawsze się udaje
Biszkopt czaruje puszystością i delikatnością. Idealnie jest, gdy wyrasta wysoki i potrafi utrzymać cięższe kremy. Polecam przepis właśnie na taki biszkopt. To nie zwykłe ciasto, ale wyjątkowy biszkopt olejowy.
Biszkopt olejowy najlepszy na deser
Biszkopt smakuje sam, z dodatkiem owoców, ale też jest znakomitą bazą do rozmaitych ciast z kremem i okazałych tortów . Jednak, żeby utrzymać dość ciężkie kremy, ciasto musi wyć stabilne i wysokie. Jak uzyskać taki efekt?
Wystarczy skorzystać z tego przepisu. U mnie sprawdza się doskonale, a biszkopt pięknie wyrasta. Dzięki dodatkowi oleju w recepturze zyskał nazwę biszkopt olejowy . Jest wilgotny i po prostu taki, jaki powinien być. Poniżej znajdziesz przepis na to ciasto.
Jak zrobić biszkopt olejowy?
Składniki:
- 6 białek
- 200 g cukru
- 6 żółtek
- 6 łyżek oleju
- 230 g mąki tortowej
Przygotowanie biszkoptu zacznij od ubicia białek w temperaturze pokojowej na sztywno. Następnie partiami dodaj cukier i dalej ubijaj . Po każdym dodaniu cukru białka ubijaj przez 2 minuty. Następnie wymieszaj żółtka z olejem.
Wlej je do piany z białek i ubijaj do połączenia się składników. W dwóch turach przesiej mąkę do misy z jajami i delikatnie wszystko wymieszaj . Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45 minut.
Biszkopt, który zawsze się udaje
Biszkopt po ostudzeniu możesz podawać lub użyć go jako bazę do ciast z kremem i tortów. Wychodzi niezwykle okazały, wysoki i puszysty jak chmurka . Świetnie poradzi sobie z utrzymaniem ciężkich kremów do ciast. Pamiętaj, że najlepiej wyrośnie, gdy jajka będą porządnie ubite.
To jest właśnie gwarancją jego wyglądu i stabilności. Polecam ten przepis dzięki, któremu biszkopt zawsze się udaje . Lekki, ale stabilny będzie idealny jako okazały tort. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto bez pieczenia z wafelków. Radziliśmy, jak przyrządzić smaczne pulpety w wyjątkowym sosie.