Pamiętaj o tym przed mrożeniem pierogów. Inaczej się posklejają i będą do niczego
Pierogi są zawsze dobrym wyborem na obiad. Jednak jak je mrozić, by się nie posklejały? Warto pamiętać o pewnych zasadach dzięki, którym to danie będzie znakomite po rozmrożeniu.
Jak mrozić pierogi?
Przygotowanie pierogów bywa czasochłonne, ale warto się natrudzić, bo efekt jest pyszny. Pierogi ruskie, z kapustą, grzybami, czy z dodatkiem owoców nie mają sobie równych. Chętnie je jadamy i mrozimy. To ułatwia przygotowanie posiłków i w każdej chwili możemy sięgnąć po smakowite pierogi.
Jak mrozić pierogi? Niestety mogą się posklejać i będą po prostu do niczego. Można mrozić surowe pierogi. W tym celu należy ułożyć je na desce posypanej mąką. Pierogi nie mogą się stykać, bo inaczej się posklejają. Po kilku godzinach można przełożyć pierogi do woreczka na mrożonki. Należy szybko je zamrozić po ulepieniu.
Pokrój banana, dodaj jajka i rozgnieć widelcem. Ten deser to hit w moim domuJak zapobiec sklejaniu się pierogów?
Pierogi przed mrożeniem można też zblanszować. Jednak przy tym sposobie musimy uważać na grubość ciasta. Po ugotowaniu zamrożonych pierogów ciasto może być zbyt miękkie lub nawet rozgotowane. Natomiast farsz może być nadal zamrożony.
Mrożenie blanszowanych lub podgotowanych pierogów jest wskazane, gdy chcemy potem je podsmażyć na patelni. W jaki sposób najlepiej zapobiec sklejaniu się pierogów? Surowe pierogi oprósz mąką i ułóż na desce. Zwróć uwagę na to, by ich krawędzie się nie stykały. Teraz włóż je ostrożnie do szuflady zamrażalnika.
Mroź pierogi, a potem ciesz się ich smakiem
Po upływie godziny takie pierogi możesz przełożyć do woreczka na mrożonki. Gdy gotujesz pierogi przed mrożeniem, to do wody dolej olej roślinny lub oliwę. Możesz też po ugotowaniu posmarować je pędzelkiem z olejem. Dzięki temu pierogi się nie skleją, a ciasto nie wyschnie podczas studzenia.
Skorzystaj ze sposobów na mrożenie pierogów. Dzięki nim zapewnisz sobie szybki posiłek lub ułatwisz przygotowania do świąt. Wystarczy sięgnąć do zamrażalnika i wyjąć apetyczne pierogi. Każdy smakosz przepada za nimi. Radziliśmy, jak zrobić zapiekankę z ryżu i mięsa mielonego na obiad. Podpowiadaliśmy też, jak ugotować smaczny bigos z młodej kapusty.