Pulpety w tym sosie mógłbym jeść non stop. Jest 100 razy lepszy od pomidorowego
Sos pomidorowy to chyba najpopularniejsze towarzystwo pulpetów. Jednak te wspaniałe, miękkie kuleczki mięsa mielonego sprawdzają się świetnie również w innych zestawieniach. Na przykład z sosem pieczeniowym – gęstym, aromatycznym i niezwykle mięsnym w smaku.
Pulpety w sosie pieczeniowym
Sos pomidorowy jest niezastąpiony w każdej kuchni. Pomidory są niemal symbolem produktu niezmiernie bogatego w tzw. piąty smak, zwany z japońskiego umami. Potrawy bogate w ten smak są sycące, dają wrażenie jedzenia niezmiernie bogatego i złożonego posiłku. Dlatego kiedy chcemy szukać urozmaicenia dla pomidorowych pulpetów, szukamy smaków mięsnych o podobnych cechach.
Tak trafiamy na sos pieczeniowy. Stosowany jest teraz rzadziej niż dawniej i z pewnością rzadziej niż na to zasługuje. Przypominamy sobie o nim przy odświętnych daniach, a przecież – jak widać z tego przepisu – świetnie sprawdza się też w takich codziennych zestawieniach jak pulpeciki.
Weź kalafiora i zetrzyj na tarce. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisuTradycyjny sos pieczeniowy
Sos pieczeniowy można dziś kupić w postaci proszku, nie ma to jednak jak przyrządzić go samemu. Podczas przygotowania pulpetów nie należy oczekiwać zbyt dużo mięsnego soku jako bazy do takiego sosu. Dlatego warto, ilekroć jest okazja, zamrozić trochę takiego płynu – choćby w foremce do kostek lodu.
Składniki
- ½ kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Składniki sosu pieczeniowego
- 2-3 szklanki płynów, czyli – w dostępnych proporcjach:
- Sok wytopiony z pieczonego mięsa
- Wywar mięsny lub aromatyczny rosół
- Ciemne piwo lub czerwone wytrawne wino
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Sól, pieprz
Gotujemy pulpety w sosie pieczeniowym
Cebulę drobno siekamy i wrzucamy do miseczki razem z mięsem mielonym i żółtkiem. Przyprawiam solą i pieprzem i wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Dodajemy bułkę odciśniętą z mleka i jeszcze raz mieszamy.
Z masy formujemy pulpety o wybranej wielkości. Aby mięso nie kleiło się do rąk, można je delikatnie zwilżyć oliwą albo wodą. Pulpeciki obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia i obsmażamy pulpety przez kilka minut, aż się zarumienią.
Przygotowujemy sos pieczeniowy. W rondelku doprowadzamy do wrzenia bulion i sos mięsny i gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy wino lub piwo i gotujemy kolejne 15 minut. W filiżance hartujemy mąkę (można użyć pszennej lub ziemniaczanej) i dodajemy do sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Pulpety umieszczamy w czystym rondelku bez tłuszczu i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut, po czym wlewamy sos pieczeniowy. Dokładnie mieszamy, doprawiamy kompozycję do smaku i gotujemy jeszcze 5-10 minut.
Wypróbuj też przepisy na panierowane kotlety z kurczaka i zapiekankę z kapusty i ziemniaków.