Smakosze.pl Przepisy Mieszam jogurt z solą i przekładam na sitko. Dać medal za ten przepis to mało
Fot. Anna Zyśk

Mieszam jogurt z solą i przekładam na sitko. Dać medal za ten przepis to mało

5 lutego 2025

Co się stanie po połączeniu jogurtu z solą? Efekt może zachwycić. Jedno jest pewne- będzie pysznie. Ten przepis wymaga tylko dwóch składników i bardzo mało pracy

Domowy serek

Czasem wydaje się aż zabawne, że do produktów tradycyjnie przygotowywanych w domach podchodzimy z największą rezerwą jako domowe kucharki i kucharze. Przepisy na chleb , ser czy kiełbasy wymagają zastrzeżeń, że ten akurat wariant jest łatwy w przygotowaniu. Inaczej sięgamy po nie z pewnym wahaniem.

Tymczasem proste produkty są naprawdę proste. Przykładem jest ten serek, przygotowywany po prostu z posolonego jogurtu. Bliskowschodni wynalazek przybliża nam Anna Zyśk, prowadząca na Instagramie konto jedz.pysznie .

Te kotlety są lepsze nawet od schabowych i mielonych. Zrobisz je w kilkanaście minut

Labneh w domu

Po angielsku przylgnęła do takiego serka nazwa „przecedzony jogurt”. Soląc jogurt grecki powodujemy dalsze oddzielanie się go od serwatki, przez co staje się gęściejszy . Podobne właściwości będzie miał naprawdę gęsty skyr, choć, jak pokazuje Ania Zyśk, tą prostą metodą można uzyskać naprawdę zwarty produkt o przyjemnej twarogowej konsystencji.

Składniki

  • Jogurt grecki
  • Sól

Ser z jogurtu

Krok 1 . Sitko wykładamy gazą, a do kubka jogurtu dodajemy ⅔ łyżeczki soli.

gaza

Krok 2. Posolony jogurt przekładamy na sitko wyłożone gazą.

jogurt na gazie

Krok 3 . Sitko odstawiamy na noc do lodówki.

cedzenei jogurtu

Krok 4 . Serek dodatkowo przeciskamy, wykręcając go w gazie.

serek na sitku

Krok 5 . Serek rozwijamy z gazy i podajemy.

serek z jogurtu

Polacy kupowali na potęgę, teraz muszą zwracać. Używanie tego sprzętu grozi pożarem w kuchni
Gdy ją gotuję, nie robię już drugiego dania. Zupa warmińska jest hitem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy