Mieszam jogurt z solą i przekładam na sitko. Dać medal za ten przepis to mało
Co się stanie po połączeniu jogurtu z solą? Efekt może zachwycić. Jedno jest pewne- będzie pysznie. Ten przepis wymaga tylko dwóch składników i bardzo mało pracy
Domowy serek
Czasem wydaje się aż zabawne, że do produktów tradycyjnie przygotowywanych w domach podchodzimy z największą rezerwą jako domowe kucharki i kucharze. Przepisy na chleb , ser czy kiełbasy wymagają zastrzeżeń, że ten akurat wariant jest łatwy w przygotowaniu. Inaczej sięgamy po nie z pewnym wahaniem.
Tymczasem proste produkty są naprawdę proste. Przykładem jest ten serek, przygotowywany po prostu z posolonego jogurtu. Bliskowschodni wynalazek przybliża nam Anna Zyśk, prowadząca na Instagramie konto jedz.pysznie .
Labneh w domu
Po angielsku przylgnęła do takiego serka nazwa „przecedzony jogurt”. Soląc jogurt grecki powodujemy dalsze oddzielanie się go od serwatki, przez co staje się gęściejszy . Podobne właściwości będzie miał naprawdę gęsty skyr, choć, jak pokazuje Ania Zyśk, tą prostą metodą można uzyskać naprawdę zwarty produkt o przyjemnej twarogowej konsystencji.
Składniki
- Jogurt grecki
- Sól
Ser z jogurtu
Krok 1 . Sitko wykładamy gazą, a do kubka jogurtu dodajemy ⅔ łyżeczki soli.
Krok 2. Posolony jogurt przekładamy na sitko wyłożone gazą.
Krok 3 . Sitko odstawiamy na noc do lodówki.
Krok 4 . Serek dodatkowo przeciskamy, wykręcając go w gazie.
Krok 5 . Serek rozwijamy z gazy i podajemy.