Zawijam naleśniki na słodko i zapiekam z tym sosem. Lepszych nie robiła nawet moja babcia
Naleśniki na słodko są rarytasem, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. Zamiast podawać je z dżemem czy kremem czekoladowym, wypróbuj naleśniki zapiekane na słodko. Połączenie delikatnego, twarogowego farszu z cienkimi plackami i lekkim sosem jest po prostu doskonałe. Zrób, a ten smak zostanie z tobą na dłużej.
Najlepszy sposób na naleśniki
Ile kucharek i kucharzy tyle przepisów na naleśniki. Nie ma co ukrywać, że każdy ma swój sposób nie tylko na cienkie placki, ale i na farsz. Mimo wszystko warto poznać zupełnie inny sposób i dać się zaskoczyć smakiem oraz sposobem podania. Naleśniki z przepisu umieszczonego poniżej, po usmażeniu są oblane śmietanowym sosem, a następnie zapieczone. Prawda, że brzmi pysznie?
Nie zwlekaj ani chwili dłużej i dowiedz się, jak zrobić naleśniki zapiekane na słodko. Sposób jest bardzo łatwy i wystarczy poświęcić tylko chwilę na ich przygotowanie.
Nowa opłata w Biedronce i Lidlu. Wiemy od kiedySkładniki na naleśniki
Do przygotowania naleśników z poniższego przepisu będziesz potrzebować całkiem wielu składników. Nie musisz się jednak martwić, bo nie są drogie, a w dodatku są na tyle powszechne, że możesz mieć je nawet w swojej kuchni. Produktów jest sporo, ponieważ potrzebne będą zarówno te na ciasto, na farsz z twarogiem oraz na sos. Podobny przepis znajdziesz na kanale SPRÓBUJEMY! w serwisie YouTube, skąd pochodzą użyte zdjęcia.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 jajka
- 2 + ⅓ łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Składniki na farsz
- 400 g twarogu
- 1 żółtko
- 3 + 2 łyżki cukru
- opcjonalnie rodzynki jako dodatek
Składniki na sos
- mały kubeczek śmietany 30% (ok. 200 ml)
- 50 ml soku pomarańczowego
- 1 ½ łyżki budyniu
- olej
Przepis na naleśniki zapiekane na słodko
Do miski wbij dwa jajka, a następnie za pomocą trzepaczki rozkłóć je. Wlej mleko oraz wodę. Wsyp mąkę i szczyptę soli oraz ⅓ łyżeczki cukru waniliowego. Wymieszaj ze sobą składniki, aby połączyły się w jednolite i lejące ciasto.
W kolejnym kroku przygotujesz farsz. Twaróg przeciśnij przez praskę i przełóż go do miski. Dodaj żółtko i wsyp trzy łyżki cukru, dwie łyżeczki cukru waniliowego. Wsyp rodzynki i wymieszaj ze sobą składniki.
Teraz czas na przygotowanie sosu. Do miski wlej śmietanę oraz sok pomarańczowy. Wbij jajko i wsyp budyń oraz dwie łyżki cukru. Za pomocą trzepaczki lub miksera połącz ze sobą składniki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, nanieś odrobinę ciasta przygotowanego na samym początku i rozprowadź je po powierzchni. Naleśniki smaż z dwóch stron, do momentu zarumienia.
Na cienkie placki nanieś farsz z twarogu i zawiń całość w rulon. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, a naleśniki piecz przez 35 minut. Gotowe podawaj na dowolną okazję, bo sprawdzą się o każdej porze dnia.
Sprawdź także, jakie dodatkowe opłaty poniosą klienci Biedronki i Lidla oraz wypróbuj przepis na surówkę z ogórka.