Smakosze.pl Przepisy Mieszam z cukinią i wkładam do piekarnika. Taką kolację podam w długi weekend
Fot. YouTube/Dolci Veloci 89

Mieszam z cukinią i wkładam do piekarnika. Taką kolację podam w długi weekend

14 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kolacja będzie udana i niezwykle smaczna. Poznaj przepis i przygotuj według niego danie z cukinii. Smak zachwyci wszystkich domowników i będą prosić, abyś przygotowywała je znacznie częściej. Przygotowanie jest łatwe i zajmuje kilka chwil.

Kolacja inna niż zwykle

Kolacja nie musi być nudna, a klasyczne kanapki zostaw na inną okazję. Podczas długiego weekendu na ostatni posiłek w ciągu dnia przygotuj danie z cukinii. Z przepisu umieszczonego w tekście przygotujesz placek z dodatkiem cukinii .

Smak zachwyci każdego i będą wniebowzięci. Nie zastanawiaj się dłużej, dowiedz się, jakie produkty będą ci potrzebne, poznaj instrukcję przygotowań i zaskocz rodzinę.

cuki nia.jpg
Fot. YouTube/Dolci Veloci 89
Czy w piątek 16 sierpnia obowiązuje post? Biskupi postawili sprawę jasno

Cukinia i kilka składników

Najważniejszym składnikiem jest cukinia. Jeszcze trwa sezon na to warzywo, więc postaraj się kupić tę świeżą lub dojrzałą, a danie nabierze wyjątkowego smaku. Oprócz niej potrzebne będą także inne składniki. Nie ma ich zbyt wiele, więc danie przygotujesz w niedużych pieniądzach. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, kiedy spojrzysz na listę poniżej. Pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać, bo tylko razem tworzą to wspaniałe danie. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie pochodzi z kanału Dolci Veloci 89 , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g startego parmezanu
  • 280 ml wody
  • 50 ml oliwy
  • pieprz
  • sól

Kolacja z cukinii - przepis

Umyte cukinie posiekaj w cienkie plastry. Do małej miski wsyp mąkę oraz parmezan. Wsyp pieprze oraz sól, a całość zalej wodą. Za pomocą trzepaczki wymieszaj składniki na jednolitą masę. Wlej oliwę i ponownie wymieszaj.

Plastry cukinii przełóż do dużej miski i zalej ją masą. Wymieszaj składniki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią jednolitą masę i równomiernie ją rozprowadź. Wierzch skropl oliwą.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Umieść w nim placek i piecza go przez 40 minut. Gotowy krój na kawałki i podawaj na kolację, a zadowoli każdego.

Sprawdź, czy w ten piątek obowiązuje post oraz dowiedz się, co zrobić ze śliwek .

placek kolacja.jpg
Fot. YouTube/Dolci Veloci 89
Wymieszaj śliwki z czekoladą. Czekośliwka będzie hitem w Twoim domu
Tylko dziś w Biedronce kupisz je za ułamek ceny. Kto pierwszy, ten lepszy
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy