Smakosze.pl Przepisy Mieszam z majonezem i zanurzam w nim schab. Wychodzi kruchy i soczysty
Fot. Canva/Kamil Zabłocki

Mieszam z majonezem i zanurzam w nim schab. Wychodzi kruchy i soczysty

17 października 2024

Marzy Ci się pyszny i soczysty schab? Zrób marynatę z majonezu, musztardy i aromatycznych  ziół. Schab pieczony wyjdzie, że palce lizać. Będzie idealny na obiad i na specjalne okazje.

Schab poleca się na obiad

Co przyrządzić ze schabu? Zwykle robiłam kotlety, które lubiła cała rodzina. Jednak ostatnio przyrządzam schab w doskonałej marynacie. Mięso wychodzi soczyste, kruche i po prostu idealne. Tak dobrego schabu jeszcze nigdy nie jadłam.

Dlatego polecam przepis na schab pieczony. Marynata z majonezu, musztardy, majeranku bazylii i rozmarynu nadaje wyjątkowego smaku mięsu . Sprawia, że schab dosłownie rozpływa się w ustach . Poniżej przedstawiam przepis na schab pieczony na obiad .

mięso
Fot. Canva/NicolasMcComber
Odkąd ich spróbowałem, nie robię już pączków inaczej. To nadzienie to złoto

Jak zrobić schab pieczony na obiad?

Składniki:

  • 1 ½ schabu
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • ¾ szklanki wody

Przygotowanie schabu pieczonego zacznij od zrobienia marynaty do mięsa . W misce wymieszaj majonez z musztardą, olejem, solą, pieprzem i ziołami . Mięso oczyść z błonek, osusz i włóż do marynaty i dokładnie posmaruj.

Następnie schab przełóż do rękawa do pieczenia, wlej wodę i zawiąż rękaw. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut . Upieczony schab wyjmij z rękawa, pokrój i podawaj.

Schab pieczony, jakiego jeszcze nie jadłeś

Schab pieczony wychodzi wyjątkowo kruchy i soczysty. To zasługa marynaty z majonezu i musztardy. Pieczenie mięsa w rękawie też sprawia, że jest wyjątkowo soczyste i mięciutkie. Tak przygotowany schab nie wysycha i zachowuje pełnię smaku.

Danie nie jest trudne i szybko się je przygotowuje. Wystarczy zamarynować mięso, włożyć do rękawa, a potem do piekarnika. Schab pieczony podaję z ziemniakami z koperkiem i surówką z pora. Pasuje tu też surówka z ogórków kiszonych czy z marchewką i jabłkiem . Pisaliśmy o przepisie Tomasza Strzelczyka na obiad z wybornym sosem. Polecaliśmy sposób na soczystą wątróbkę.

schab pieczony
Fot. Canva/gbh007

Źródło: przepisyjoli.com

„Polska oliwka” robi furorę za granicą. Płacą za nią 4,5 tysiąca złotych
Chodzą po lasach i jedzą muchomory. Niebezpieczna moda wróciła do Polski
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy