Mieszam z majonezem i zanurzam w nim schab. Wychodzi kruchy i soczysty
Marzy Ci się pyszny i soczysty schab? Zrób marynatę z majonezu, musztardy i aromatycznych ziół. Schab pieczony wyjdzie, że palce lizać. Będzie idealny na obiad i na specjalne okazje.
Schab poleca się na obiad
Co przyrządzić ze schabu? Zwykle robiłam kotlety, które lubiła cała rodzina. Jednak ostatnio przyrządzam schab w doskonałej marynacie. Mięso wychodzi soczyste, kruche i po prostu idealne. Tak dobrego schabu jeszcze nigdy nie jadłam.
Dlatego polecam przepis na schab pieczony. Marynata z majonezu, musztardy, majeranku bazylii i rozmarynu nadaje wyjątkowego smaku mięsu . Sprawia, że schab dosłownie rozpływa się w ustach . Poniżej przedstawiam przepis na schab pieczony na obiad .
Jak zrobić schab pieczony na obiad?
Składniki:
- 1 ½ schabu
- 6 łyżek majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka rozmarynu
- ¾ szklanki wody
Przygotowanie schabu pieczonego zacznij od zrobienia marynaty do mięsa . W misce wymieszaj majonez z musztardą, olejem, solą, pieprzem i ziołami . Mięso oczyść z błonek, osusz i włóż do marynaty i dokładnie posmaruj.
Następnie schab przełóż do rękawa do pieczenia, wlej wodę i zawiąż rękaw. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut . Upieczony schab wyjmij z rękawa, pokrój i podawaj.
Schab pieczony, jakiego jeszcze nie jadłeś
Schab pieczony wychodzi wyjątkowo kruchy i soczysty. To zasługa marynaty z majonezu i musztardy. Pieczenie mięsa w rękawie też sprawia, że jest wyjątkowo soczyste i mięciutkie. Tak przygotowany schab nie wysycha i zachowuje pełnię smaku.
Danie nie jest trudne i szybko się je przygotowuje. Wystarczy zamarynować mięso, włożyć do rękawa, a potem do piekarnika. Schab pieczony podaję z ziemniakami z koperkiem i surówką z pora. Pasuje tu też surówka z ogórków kiszonych czy z marchewką i jabłkiem . Pisaliśmy o przepisie Tomasza Strzelczyka na obiad z wybornym sosem. Polecaliśmy sposób na soczystą wątróbkę.
Źródło: przepisyjoli.com