„Polska oliwka” robi furorę za granicą. Płacą za nią 4,5 tysiąca złotych
Okazja dla spekulantów i gratka dla miłośników zdrowego żywienia. Dereń to kolejny produkt, który w Polsce występuje tak powszechnie, że prawie go nie zauważamy. A powinniśmy doceniać go co najmniej tak, jak robi się to na Zachodzie.
Dereń: ładny i praktyczny
Dereń to wschodnioeuropejska roślina o wielu zastosowaniach. Jedna z odmian ma nawet w nazwie słowo „lekarski”, choć więcej odmian jest jadalnych i bardzo dobrych dla zdrowia. Właśnie w tej funkcji – jadalnej – spotykamy go najczęściej.
Jego krzewy pełnią też funkcję ozdobną. Doceniamy w nim ciekawe efekty podczas kwitnienia – podsadki kwiatów wyglądają bardzo efektownie. Owoce występują w całej palecie kolorów, od białych przez czerwone i niebieskie do czarnych. Co ciekawe, dereń jest także źródłem twardego drewna na meble i przedmioty użytkowe.
Te pierogi z mięsem to rewelacja. Sekret tkwi w dodatku do farszuPolska oliwka
Jadalne owoce dereniu są przeważnie czerwone. Mają 1-2 cm długości, a w smaku są raczej kwaśne. Na jesieni tracą swoją cierpkość i zaczynają nieco przypominać wiśnię czy żurawinę. Wtedy warto zacząć je stosować w potrawach.
Najczęściej przygotowujemy z niego soki i inne przetwory – dżemy czy konfitury. Hitem są także nalewki. Jest jednak przepis, na który mówimy „polska oliwka”. Sam przepis na tę potrawę jest bardzo ciekawy. Młody dereń najpierw kisimy w solance (w proporcjach soli do wody 1:10), a po miesiącu zasypujemy przyprawami i zalewamy w słoikach ciepłą oliwą. Mogą to być przyprawy ziołowe, lecz także np. kminek.
Zdrowotny dereń
W każdej z tych postaci dobrze po dereń sięgać ze względu na jego zdrowotne właściwości. Jest bogaty w witaminy A, E i C. Dobrze wpływa więc na cerę i włosy. Znany jest z regulacji układu pokarmowego: reguluje trawienie, pobudza apetyt. Poleca się go także, a może nawet przede wszystkim, w leczeniu i zapobieganiu anemii.
Czy to jego właściwości, czy cena, sprawiają, że owoc ten może osiągać wysokie ceny. Na zachodzie jego ceny dochodzić mogą do tysiąca euro za kilogram, co oznacza gdzieś między 4 a 4,5 tys. zł. W Polsce półkilogramowe opakowanie suszonego dereniu kosztuje 50 zł, a litr soku 50-60 zł.
Poznaj też zdrowotne właściwości czerwonej herbaty i doskonały przepis na bigos.