Miliony razy wygodniejszy sposób na mrożenie kopytek. Raz spróbujesz, od razu pokochasz
Kopytka to przysmak, który od wielu lat gości w polskich domach jako tradycyjna przekąska, która zdobyła sympatię wielu osób. Jest prosta, szybka i smaczna, a możliwych kolaboracji z innymi składnikami jest mnóstwo. Jednak bardzo często wychodzi ich duża ilość i wtedy trzeba je zamrozić, a my mamy do zaproponowania najlepszy sposób na to.
Do czego pasują kopytka?
Kopytka do bardzo uniwersalna potrawa, którą można jeść bez niczego, jak i również z dodatkami. Bardzo popularne jest dodanie sosu mięsnego , ponieważ wspólnie z kopytkami tworzy się wtedy niepodważalnie smakowite danie, które z pewnością jest serwowane w wielu karczmach .
Ponadto bardzo popularna jest wersja z boczkiem lub też między innymi z posypką wykonaną z zasmażanej bułki tartej i masła .
Jednak zdarzają się sytuacje, że duża ilość zrobionych kopytek sprawia , że nie mamy co z nimi zrobić. Wtedy najwygodniej będzie zamrozić. Można to zrobić z zarówno surowymi, jak i lekko podgotowanymi. Poznajcie najlepszy na to sposób .

Mrożenie surowych kopytek
Kopytka możemy zamrozić, jak są surowe oraz lekko podgotowane . Oba sposoby są jak najbardziej w porządku, dlatego też możemy dopasować metodę do naszych potrzeb, a także do tego, jakim czasem dysponujemy. Dzięki takiemu trikowi, w przyszłości będziemy mieć obiad , kolację lub przekąskę na wyciągnięcie ręki.
Każdy, kto przygotowuje większą ilość kopytek, powinien znać najlepsze sposoby na ich mrożenie, aby najzwyczajniej w świecie się nie zmarnowały. W pierwszej kolejności z ciasta formujemy małe kuleczki, po czym układamy je na tacy posypanej mąką , jednocześnie dbając o to, aby nie stykały się ze sobą. W kolejnym kroku wkładamy je do zamrażarki na mniej więcej 2 godziny . Kiedy zrobią się odpowiednio twarde, wyjmujemy je, przekładamy do małych pojemniczków lub woreczków i ponownie wkładamy do zamrażarki.
Tak zamrożone kopytka najlepiej spożyć w ciągu trzech miesięcy .
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak mrozić podgotowane kopytka?
Mrożenie ugotowanych kopytek to troszkę bardziej wymagająca opcja. Dlaczego? Najlepsze efekty uzyskamy wtedy, kiedy będziemy je gotować przez 2 minuty od chwili , gdy znajdą się na powierzchni wody. Następnie należy je odcedzić i zanurzyć w bardzo zimnej wodzie. Po wyschnięciu i wystygnięciu możemy je obtoczyć w małej warstwie oleju, co pozwoli zapobiec sklejaniu się. I teraz proces wygląda podobnie jak w przypadku surowych klusek . Układamy je na tacy, mrozimy przez 2 godziny , po czym przekładamy do małych pojemniczków lub specjalnych woreczków.

Mrożenie kopytek to świetny sposób na to , aby w przyszłości mieć obiad w mgnieniu oka. Dzięki tym prostym metodom będziemy mieć szybki posiłek na wyciągnięcie ręki oraz zadbamy o to, aby nie marnować jedzenia.

Sprawdź przepis na zupę cebulową . Zobacz, jak zrobić pyszne smarowidło do chleba .