Smakosze.pl Porady Miliony razy wygodniejszy sposób na mrożenie kopytek. Raz spróbujesz, od razu pokochasz
Fot. Shutterstock/Fotokon

Miliony razy wygodniejszy sposób na mrożenie kopytek. Raz spróbujesz, od razu pokochasz

3 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Kopytka to przysmak, który od wielu lat gości w polskich domach jako tradycyjna przekąska, która zdobyła sympatię wielu osób. Jest prosta, szybka i smaczna, a możliwych kolaboracji z innymi składnikami jest mnóstwo. Jednak bardzo często wychodzi ich duża ilość i wtedy trzeba je zamrozić, a my mamy do zaproponowania najlepszy sposób na to.

Do czego pasują kopytka?

Kopytka do bardzo uniwersalna potrawa, którą można jeść bez niczego, jak i również z dodatkami. Bardzo popularne jest dodanie sosu mięsnego , ponieważ wspólnie z kopytkami tworzy się wtedy niepodważalnie smakowite danie, które z pewnością jest serwowane w wielu karczmach .

Ponadto bardzo popularna jest wersja z boczkiem lub też między innymi z posypką wykonaną z zasmażanej bułki tartej i masła .

Jednak zdarzają się sytuacje, że duża ilość zrobionych kopytek sprawia , że nie mamy co z nimi zrobić. Wtedy najwygodniej będzie zamrozić. Można to zrobić z zarówno surowymi, jak i lekko podgotowanymi. Poznajcie najlepszy na to sposób .

Pyszne kopytka z dodatkami
Fot. Shutterstock/rlat
Mało kto wie, co zrobić z olejem po smażeniu. Notorycznie popełniamy poważny błąd

Mrożenie surowych kopytek

Kopytka możemy zamrozić, jak są surowe oraz lekko podgotowane . Oba sposoby są jak najbardziej w porządku, dlatego też możemy dopasować metodę do naszych potrzeb, a także do tego, jakim czasem dysponujemy. Dzięki takiemu trikowi, w przyszłości będziemy mieć obiad , kolację lub przekąskę na wyciągnięcie ręki.

Każdy, kto przygotowuje większą ilość kopytek, powinien znać najlepsze sposoby na ich mrożenie, aby najzwyczajniej w świecie się nie zmarnowały. W pierwszej kolejności z ciasta formujemy małe kuleczki, po czym układamy je na tacy posypanej mąką , jednocześnie dbając o to, aby nie stykały się ze sobą. W kolejnym kroku wkładamy je do zamrażarki na mniej więcej 2 godziny . Kiedy zrobią się odpowiednio twarde, wyjmujemy je, przekładamy do małych pojemniczków lub woreczków i ponownie wkładamy do zamrażarki.

Tak zamrożone kopytka najlepiej spożyć w ciągu trzech miesięcy .

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak mrozić podgotowane kopytka?

Mrożenie ugotowanych kopytek to troszkę bardziej wymagająca opcja. Dlaczego? Najlepsze efekty uzyskamy wtedy, kiedy będziemy je gotować przez 2 minuty od chwili , gdy znajdą się na powierzchni wody. Następnie należy je odcedzić i zanurzyć w bardzo zimnej wodzie. Po wyschnięciu i wystygnięciu możemy je obtoczyć w małej warstwie oleju, co pozwoli zapobiec sklejaniu się. I teraz proces wygląda podobnie jak w przypadku surowych klusek . Układamy je na tacy, mrozimy przez 2 godziny , po czym przekładamy do małych pojemniczków lub specjalnych woreczków.

Smakowite ugotowane kopytka
Fot. Canva/Przemyslaw Muszynski

Mrożenie kopytek to świetny sposób na to , aby w przyszłości mieć obiad w mgnieniu oka. Dzięki tym prostym metodom będziemy mieć szybki posiłek na wyciągnięcie ręki oraz zadbamy o to, aby nie marnować jedzenia.

Surowe kopytka przed ugotowaniem
Fot. Shutterstock/revenaif

Sprawdź przepis na zupę cebulową . Zobacz, jak zrobić pyszne smarowidło do chleba .

Po to mięso sięgamy zdecydowanie za rzadko. Przepis na tani obiad z PRL-u
Weź z szafki kuchennej i załóż na grzejnik. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy