Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna pomidorowa, żadna ogórkowa. Najlepszą zupę na rosole zrobisz z tego przepisu
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 03.03.2025 06:00

Żadna pomidorowa, żadna ogórkowa. Najlepszą zupę na rosole zrobisz z tego przepisu

Zupa wlewana do garnka
Fot. YouTube/SmakowiteDania

Zupa w Polsce jest niesamowicie popularnym daniem. Istnieje wiele przepisów na przepyszne, pożywne i pełnowartościowe zupy. Jak wiadomo, zupa nie musi być tylko sycące, niektóre mają również właściwości lecznicze. Rosół jest uniwersalną zupą, na której można zrobić jeszcze inną potrawę. Ale nie chodzi o pomidorową. Przedstawiamy Wam przepis na inną, ale równie smaczną zupę. 

Zupa, czyli pierwsze danie obiadu

Zupa charakteryzuje się tym, że jest podawana jako pierwsza, tuż przed główną potrawą podczas dwudaniowego obiadu. Przepisów w naszym kraju na zupy jest wiele, jednak przyjęło się, że między innymi rosół, żurek, pomidorowa czy krupnik to zupy, które są najpopularniejsze i najbardziej znane ze swojego niesamowitego smaku

Od jakiegoś czasu jednak przebijają się w kuchni przepisy na zupy krem np. z brokułów, dyni lub pomidorów, ale również te z zagranicy np. azjatyckie. My natomiast chcemy Wam zaproponować pyszną zupę, którą można zrobić na rosole. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

Kilka rodzajów zup
Fot. Canva/Plateresca

Pyszna zupa na rosole

Zupa cebulowa jest świetną opcją do zrobienia na obiad. Od czasu do czasu warto odstawić tradycyjne zupy na bok i sięgnąć po inny przepis, jakim jest właśnie zupa cebulowa. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 2 litry bulionu
  • olej do smażenia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować zupę cebulową?

Przygotowanie takiej zupy cebulowej jest bardzo proste i jest to świetna opcja na potrawę zrobioną na rosole. 

W pierwszej kolejności wszystkie cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu, często mieszając. Cebula musi się ładnie zarumienić i trzeba uważać, żeby się nie przypaliła, ponieważ wtedy zupa będzie miała gorzki posmak. 

Cebula podsmażana na patelni
Fot. YouTube/SmakowiteDania

Następnie przekładamy przesmażoną cebulę do garnka i zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem. Zupę gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut i doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. 

W ostatnim kroku doprawiamy naszą zupę pieprzem, czosnkiem granulowanym i opcjonalnie solą

Tak przygotowaną zupę cebulową możemy podać z grzankami

Zupa cebulowa.jpg
Fot. YouTube/SmakowiteDania

Sprawdź przepis na domową chałwę. Zobacz, jaki owoc jest dobry na odchudzanie.