To najlepsza mąka na naleśniki. Wychodzą cudownie elastyczne i delikatne
Jeśli zależy nam, by naleśniki wyszły elastyczne i delikatne, musimy wybrać odpowiedni rodzaj mąki. Ta zapewni właśnie wymarzony kulinarny efekt. Dlatego już teraz warto zaopatrzyć się w mąkę orkiszową. Jest lekka i wyczujemy w niej orzechowe nuty.
Naleśniki tylko z mąki orkiszowej
Naleśniki są daniem, za którym przepada wiele osób. Proste w przygotowaniu i smaczne można przyrządzić na wiele sposobów. W każdym wydaniu są dobre i można je podać na niemal każdy posiłek. Z jakiej mąki robimy ciasto naleśnikowe? Zwykle sięgamy po mąkę pszenną.
Jednak już teraz warto ją zastąpić mąką orkiszową. Ma ona dużo więcej białka, błonnika i wartościowego tłuszczu. W mące orkiszowej nie brakuje witaminy A i E oraz fosforu, żelaza, magnezu i selenu. Jak smakuje mąka orkiszowa? Ma delikatnie orzechowy smak, ale nie wpływa on znacząco na smak naleśników.
Dino ostrzega przed oszustwem. To może prowadzić do wyłudzeniaCo nieco o mące orkiszowej
Mąka orkiszowa zawiera gluten. Jednak jest on przeważnie tolerowany przez osoby, które mają alergię na pszenicę. Orkisz zalicza się do dawnych i zapomnianych odmian pszenicy razem z płaskurką i samopszą. To zboże, które znów jest popularne kiedyś podawało się gladiatorom. W używano go w średniowieczu.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Z orkiszu przygotowuje się zdrową żywność taką, jak makarony orkiszowe, kasze ekologiczne, płatki, czy napoje. Orkisz jest dużo bardziej strawny niż pszenica. Z tego powodu jest polecany osobom, które mają kłopoty z trawieniem oraz dzieciom. Mąka orkiszowa doskonale nadaje się do zrobienia naleśników. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Damian. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić naleśniki z mąki orkiszowej?
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli
- odrobina oleju rzepakowego
Przygotowanie naleśników z mąki orkiszowej zaczniemy od wsypania tej mąki do miski. Wlewamy mleko, wodę i wbijamy jajka. Wsypujemy sól i dodajemy odrobinę oleju rzepakowego.
Następnie składniki miksujemy. Powinno powstać gładkie ciasto o jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim naleśniki z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Pisaliśmy o prosty sposobie na spokojny sen. Informowaliśmy o zmianie w składzie wafelków pryncypałków.