Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łączę ogórki kiszone z tanią rybą. To najlepsze smarowidło do chleba
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.03.2025 22:00

Łączę ogórki kiszone z tanią rybą. To najlepsze smarowidło do chleba

pasta na kanapkach
Fot. Canva

Pasta z wędzonej makreli z ogórkiem kiszonym brzmi równie pysznie, co tanio i łatwo w przygotowaniu. I tak właśnie jest. To doskonała pozycja na śniadanie, do tego bardzo zdrowa i nietypowa w smaku.

Domowa pasta z makreli

Makrela wędzona to jeden z najpowszechniejszych gatunków ryby, jakie spotykamy w naszych sklepach. Warto sięgać po nią, bo o ile dość słabo idzie nam jedzenie ryb na obiady, o tyle śniadaniami i kolacjami możemy uzupełnić ten niedobór. A ryb jadamy wciąż za mało, częściowo pewnie ze strachu przed tym, czasem trudnym w obróbce, składnikiem.

Pasta z makreli zresztą cieszy się popularnością od dawna. W jednej postaci ma nawet swoją nazwę – awanturka. Samych postaci jest jednak więcej, a w połączeniu z ogórkiem kiszonym makrela ukazuje się w nowym obliczu.

dzwonka makreli

Nie żyje nastoletnia uczestniczka Masterchef. Policja przekazała tragiczne wieści

Pasta z makreli z ogórkiem kiszonym

Takie pasty przyrządzane są często z dodatkiem majonezu. My jednak używamy jogurtu, by nadmiar kalorii nie zniweczył tego, co uzyskujemy składnikami pasty. A zyskujemy dużo – od dobrych kwasów tłuszczowych i białka ryby po probiotyki zawarte w ogórkach kiszonych.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 wędzona makrela
  • 2 niezbyt duże ogórki kiszone
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 mały kubeczek gęstego jogurtu
  • Sól, pieprz

świeże makrele

Kanapki z pastą z makreli

Ogórki kiszone obieramy i przekrawamy na ćwiartki. Odkrawamy z nich gniazda nasienne. Pozostałą, zwartą część kroimy w drobną kosteczkę.

Makrelę dokładnie oddzielamy od ości. Przekładamy ją do miski. Rozdrabniamy, a następnie stopniowo dodajemy jogurt, jednocześnie mieszając.

makrela w wędzarni

Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i mieszamy. Dodajemy jogurt tak długo, aż osiągniemy pożądaną konsystencję. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Odstawiamy na trochę do lodówki przed podaniem jako smarowidło do śniadania.

Wypróbuj też przepisy na tradycyjne flaki i sałatkę jarzynową Strzelczyka.

wędzona makrela