Łączę ogórki kiszone z tanią rybą. To najlepsze smarowidło do chleba

Pasta z wędzonej makreli z ogórkiem kiszonym brzmi równie pysznie, co tanio i łatwo w przygotowaniu. I tak właśnie jest. To doskonała pozycja na śniadanie, do tego bardzo zdrowa i nietypowa w smaku.
Domowa pasta z makreli
Makrela wędzona to jeden z najpowszechniejszych gatunków ryby, jakie spotykamy w naszych sklepach. Warto sięgać po nią, bo o ile dość słabo idzie nam jedzenie ryb na obiady, o tyle śniadaniami i kolacjami możemy uzupełnić ten niedobór. A ryb jadamy wciąż za mało, częściowo pewnie ze strachu przed tym, czasem trudnym w obróbce, składnikiem.
Pasta z makreli zresztą cieszy się popularnością od dawna. W jednej postaci ma nawet swoją nazwę – awanturka. Samych postaci jest jednak więcej, a w połączeniu z ogórkiem kiszonym makrela ukazuje się w nowym obliczu.
Pasta z makreli z ogórkiem kiszonym
Takie pasty przyrządzane są często z dodatkiem majonezu. My jednak używamy jogurtu, by nadmiar kalorii nie zniweczył tego, co uzyskujemy składnikami pasty. A zyskujemy dużo – od dobrych kwasów tłuszczowych i białka ryby po probiotyki zawarte w ogórkach kiszonych.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 wędzona makrela
- 2 niezbyt duże ogórki kiszone
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 mały kubeczek gęstego jogurtu
- Sól, pieprz
Kanapki z pastą z makreli
Ogórki kiszone obieramy i przekrawamy na ćwiartki. Odkrawamy z nich gniazda nasienne. Pozostałą, zwartą część kroimy w drobną kosteczkę.
Makrelę dokładnie oddzielamy od ości. Przekładamy ją do miski. Rozdrabniamy, a następnie stopniowo dodajemy jogurt, jednocześnie mieszając.
Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i mieszamy. Dodajemy jogurt tak długo, aż osiągniemy pożądaną konsystencję. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Odstawiamy na trochę do lodówki przed podaniem jako smarowidło do śniadania.
Wypróbuj też przepisy na tradycyjne flaki i sałatkę jarzynową Strzelczyka.





































