Ministerstwo Zdrowia radzi Polakom, co jeść jesienią. Najlepsza dieta na odporność
Jesień zagościła u nas na dobre. Chłodne powietrze i opady sprzyjają rozmaitym infekcjom. Ministerstwo Zdrowia, w trosce o dobro obywateli, opublikowało wytyczne, jeśli chodzi o dietę na jesień. W poniższym tekście znajdziecie wszelkie szczegóły na ten temat.
Dieta na jesień zaproponowana przez Ministerstwo Zdrowia
Nikt nie lubi chorować i leżeć. Podwyższona temperatura, katar i kaszel, skutecznie mogą zepsuć rozmaite plany. Za pomocą odpowiedniej diety a jesień, możemy skutecznie ochronić się przed tymi nieprzyjemnościami. Pomoc w tej kwestii zaproponowało Ministerstwo Zdrowia.
Kluczem do sukcesu jest urozmaicony i zbilansowany jadłospis. Jak taki ułożyć w prosty sposób? Lista zaproponowana przez Ministerstwo zdecydowanie ułatwia to zadanie. Co ciekawe, możemy znaleźć na niej uwielbiane produkty, powszechnie znane jedynie w Polsce.
Jakie produkty znajdziemy w idealnej diecie na jesień?
Bardzo cenne dla naszego organizmu, jeśli chodzi o dietę na jesień, są fermentowane produkty mleczne . Mowa tu o takich specjałach, jak kefir, maślanka, czy jogurt. W Polsce spożywamy je regularnie i chętnie, często nie zdając sobie sprawy z ich niezwykłych właściwości . Te naturalne probiotyki warto zajadać tak często, jak to tylko możliwe.
W diecie nie może zabraknąć też dobrej jakości kiszonek . Bakterie występujące naturalnie w ogórkach czy kapuście wpływają zbawiennie na nasz układ pokarmowy. Produkty takie mają także mnóstwo wartości odżywczych, a ich kwaśny odczyn pomaga w zachowaniu stabilności witaminy C . Do tego pomagają usunąć z organizmu szkodliwe wolne rodniki.
Kapusta sama w sobie jest też wartościowym warzywem . W jej soku, zarówno tym świeżym, jak i kiszonym, znajdziemy związki zwane i zotiocyjanianami . Chronią nas one przed rozwojem chorób nowotworowych. Kapustę warto więc pałaszować w każdej postaci .
Co jeszcze warto uwzględnić w diecie na jesień?
W diecie na jesień ważne jest pamiętanie o sezonowości . Warzywa i owoce, które są dostępne akurat w tych miesiącach, mają wysoką wartość odżywczą. Pamiętajmy więc o marchewkach, burakach, pietruszce, cebuli oraz czosnku . Na jesień dostępne są także rośliny psiankowate, czyli ziemniaki, pomidory i papryka .
Charakterystyczna dla jesieni dynia, podobnie jak równie pomarańczowa marchew, dostarczy nam mnóstwa witaminy A . To naturalny antyoksydant, który chroni nas przed wolnymi rodnikami. Wzmaga naturalną odporność organizmu, zabezpiecza nas też przed wirusami i bakteriami, wzmacniając nabłonek, wyściełający drogi oddechowe. Nie warto jej pomijać w swoim jadłospisie.
Jeśli mowa o dyni, nie zapominajmy o jej pestkach . Są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też dużo cynku, który niweluje naszą podatność na infekcje . Podobne właściwości posiadają także orzechy, które warto regularnie podjadać.
Dietetycy zalecają, by dziennie spożywać 5 porcji warzyw i owoców . Optymalna gramatura to 400 g na osobę dorosłą . Wystarczy w ciągu dnia zjeść jabłko, surówkę do obiadu i porcję dowolnych warzyw na kolację . Tym sposobem dostarczymy organizmowi witaminy C i E, kwas foliowy, beta-karoten, likopen, flawonoidy, izoflawony oraz składniki mineralne i błonnik.
Jak widać ułożenie diety na jesień nie jest niczym trudnym . Większość cennych produktów mamy na talerzach na co dzień. Wystarczy zwrócić szczególną uwagę, aby na pewno nie zabrakło ich w naszych posiłkach . Zagwarantuje nam to spokojną jesień, wolną od infekcji. Nowatorska wersja syropu z cebuli działa kojąco na kaszel i chrypkę . Ta domowa mikstura jest wybawieniem dla osób, którym smak syropu z cebuli nie przypadł do gustu .
Źródło: pcjent.gov.pl