Wzmacnia odporność i opóźnia procesy starzenia. Polacy już nawet nie pamiętają jej nazwy
Podroby nie dla wszystkich smakoszy są atrakcyjne. Niektóre z nich, choć mogłyby być wartościowym elementem naszej diety, niemal odeszły w zapomnienie. Wyjaśniamy, na co warto zwrócić szczególną uwagę i dlaczego.
Warto sięgać po podroby
Dietetycy zalecają spożycie podrobów. Nierzadko znajdziemy w nich niezbędnego naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania witaminy i minerały. Warto jednak wiedzieć, że wątróbka, płuca czy serca to nie jedyne opcje, jakie mamy.
W PRL-u popularny był inny specjał, który wymagał co prawda czasochłonnej obróbki, ale charakteryzował go wyjątkowy smak. Jego spożycie pokrywało też zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Lewandowska robi kopytka bez grama ziemniaków. Stawia na niesamowicie zdrowy składnikNieznane zalety grasicy
O grasicy, czyli gruczole układu limfatycznego ssaków, nie mówi się już niemal wcale. Trudno dostać go w sklepach mięsnych, a jeśli już się na niego natkniemy, odstraszy nas cena. Tymczasem ten niepozorny — bo przypominający mleczko — produkt obfituje w liczne witaminy i minerały.
W grasicy znajdziemy sporo białka, a także potas, cynk i fosfor.
Jej spożywanie dostarcza też znacznych ilości wzmacniającej odporność i wykazującej właściwości przeciwutleniające witaminy C. Zalet ze spożycia będzie więc kilka. Warto zatem przełamać swój opór i zainteresować się przyrządzaniem tego produktu.
Co warto zrobić z grasicy?
Ze względu na fakt, że z wiekiem u zwierząt gruczoł zanika, w kuchni wykorzystywane są grasice cielęce i jagnięce. Obróbka, jak już wspominałam, jest dość skomplikowana. Przed samym gotowaniem — do którego wielu kucharzy wykorzystuje bulion — trzeba usunąć błony. Proces ten wymaga kilkugodzinnego moczenia i przelania produktu wrzątkiem. Dopiero po usunięciu otoczki można przystąpić do dalszego przyrządzania.
Włosi dodają grasicę do risotto, a w Polsce dawniej używano jej jako składnika sosu do mięs. Podroby te jednak smakują też dobrze zarówno usmażone w panierce, jak i dodane do pierogowego farszu lub czy omletu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z podrobami. Sprawdźcie jak zrobić rosół z ich dodatkiem. Być może skuszą was tez obłędne ozorki w chrzanowym sosie.