Smakosze.pl

shutterstock/Kristi Blokhin

Wzmacnia odporność i opóźnia procesy starzenia. Polacy już nawet nie pamiętają jej nazwy

3 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podroby nie dla wszystkich smakoszy są atrakcyjne. Niektóre z nich, choć mogłyby być wartościowym elementem naszej diety, niemal odeszły w zapomnienie. Wyjaśniamy, na co warto zwrócić szczególną uwagę i dlaczego.
 

Warto sięgać po podroby

Dietetycy zalecają spożycie podrobów. Nierzadko znajdziemy w nich niezbędnego naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania witaminy i minerały. Warto jednak wiedzieć, że wątróbka, płuca czy serca to nie jedyne opcje, jakie mamy.

W PRL-u popularny był inny specjał, który wymagał co prawda czasochłonnej obróbki, ale charakteryzował go wyjątkowy smak. Jego spożycie pokrywało też zapotrzebowanie na składniki odżywcze. 

Jakie mięso na rosół.jpg
canva/pixel
Kopytka bez ziemniaków

Lewandowska robi kopytka bez grama ziemniaków. Stawia na niesamowicie zdrowy składnik

CZYTAJ DALEJ

Nieznane zalety grasicy

O grasicy, czyli gruczole układu limfatycznego ssaków, nie mówi się już niemal wcale. Trudno dostać go w sklepach mięsnych, a jeśli już się na niego natkniemy, odstraszy nas cena. Tymczasem ten niepozorny — bo przypominający mleczko — produkt obfituje w liczne witaminy i minerały.
W grasicy znajdziemy sporo białka, a także potas, cynk i fosfor. 

Jej spożywanie dostarcza też znacznych ilości wzmacniającej odporność i wykazującej właściwości przeciwutleniające witaminy C. Zalet ze spożycia będzie więc kilka. Warto zatem przełamać swój opór i zainteresować się przyrządzaniem tego produktu.

Co warto zrobić z grasicy?

Ze względu na fakt, że z wiekiem u zwierząt gruczoł zanika, w kuchni wykorzystywane są grasice cielęce i jagnięce. Obróbka, jak już wspominałam, jest dość skomplikowana. Przed samym gotowaniem — do którego wielu kucharzy wykorzystuje bulion — trzeba usunąć błony. Proces ten wymaga kilkugodzinnego moczenia i przelania produktu wrzątkiem. Dopiero po usunięciu otoczki można przystąpić do dalszego przyrządzania. 

Włosi dodają grasicę do risotto, a w Polsce dawniej używano jej jako składnika sosu do mięs. Podroby te jednak smakują też dobrze zarówno usmażone w panierce, jak i dodane do pierogowego farszu lub czy omletu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z podrobami. Sprawdźcie jak zrobić rosół z ich dodatkiem . Być może skuszą was tez obłędne ozorki w chrzanowym sosie .

Grasica.jpg
shutterstock/Kristi Blokhin
Karp na święta

Genialny patent na karpia. Robię tak co roku i oszczędzam dziesiątki złotych

CZYTAJ DALEJ
Tej ryby unikaj

Uboga w minerały i nafaszerowana hormonami. Tej ryby lepiej nie kupuj

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Najlepsza zupa na zimę. Ani ogórkowa, ani grochówka. Wybraliśmy 7 ulubionych
Czytaj więcej >

Produkty

Zupa rumfordzka. Kiedyś była sensacją, dziś mało kto ją pamięta. Najlepsza zupa na ciężkie czasy
Czytaj więcej >

Produkty

Co się wyprawia w Biedronce tuż przed zamknięciem? Klienci nie wiedzieli, nagranie ujawnia prawdę
Czytaj więcej >

Produkty

Ruszyło z samego rana w Biedronce. Tylko teraz hitowy robot kuchenny w rewelacyjnej cenie
Czytaj więcej >

Produkty

Zaczął rozglądać się po półkach z produktami w Biedronce i nagrywać. Mocno skomentował to, co ujrzał
Czytaj więcej >

Produkty

Sok pomarańczowy będzie produktem luksusowym? Niepokojące doniesienia, nikt się nie spodziewał
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Sprawdziłam ile zapłacimy za sałatkę jarzynową na święta. Ceny warzyw nie zostawiają złudzeń, będzie drogo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kupił bigos na jarmarku bożonarodzeniowym, ta cena to przegięcie. „Tandeta, nie nadaje się do jedzenia”
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Nie mógł uwierzyć oczom, aż włączył kamerę w Biedronce. Po tym, co pokazał Polacy ruszą tłumnie na zakupy?
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Niebotyczna cena za 5 wigilijnych pierogów u Magdy Gessler. Za sałatkę jarzynową trzeba zapłacić krocie
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Już 2 i 3 grudnia w Warszawie odbędą się Targ Świąteczny, Targi Biżuterii i Dodatków oraz Festiwal Pierogów Świata!
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Sprawdziłam ile zapłacimy za sałatkę jarzynową na święta. Ceny warzyw nie zostawiają złudzeń, będzie drogo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kupił bigos na jarmarku bożonarodzeniowym, ta cena to przegięcie. „Tandeta, nie nadaje się do jedzenia”
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Nie mógł uwierzyć oczom, aż włączył kamerę w Biedronce. Po tym, co pokazał Polacy ruszą tłumnie na zakupy?
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Niebotyczna cena za 5 wigilijnych pierogów u Magdy Gessler. Za sałatkę jarzynową trzeba zapłacić krocie
Czytaj więcej >
Produkty

Redakcja smakosze.pl

Już 2 i 3 grudnia w Warszawie odbędą się Targ Świąteczny, Targi Biżuterii i Dodatków oraz Festiwal Pierogów Świata!
Czytaj więcej >