Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Genialny patent na karpia. Robię tak co roku i oszczędzam dziesiątki złotych

Genialny patent na karpia. Robię tak co roku i oszczędzam dziesiątki złotych

Karp na święta
canva/anmbph

Smacznego karpia nikt nie odmówi. Przygotowanie świątecznych specjałów warto sobie ułatwić. Jedna prosta sztuczka sprawi, że w kluczowym momencie zaoszczędzicie sporo czasu.
 

Zrobienie ryby na święta może być prostsze

Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia warto zacząć wcześniej. Niektóre potrawy można zrobić z wyprzedzeniem i zamrozić. Także z zakupem karpia nie musimy czekać do ostatniej chwili.

Tradycyjna wigilijna ryba bardzo dobrze znosi mrożenie, a odpowiednio potraktowana będzie niemal tak świeża, jak w dniu zakupu. Warto zaplanować zakupy już niebawem. Kiedy jest najlepszy moment i jak co zrobić z rybą? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Kup rybę wcześniej.jpg
canva/jerome Genee
Wiemy, kiedy do McDonalds powróci Burger Drwala. Jego cena przyprawia o ból głowy

Prosty patent na karpia

Choć do świąt jeszcze sporo czasu, można już powoli przyrządzać ulubione przysmaki. Ryba kupiona na przełomie listopada i grudnia będzie znacznie tańsza niż w tuż przed świętami, a z powodzeniem przechowamy ją w zamrażalniku. Mięso karpia dobrze znosi niskie temperatury i nie traci swojej tekstury.

Przed mrożeniem powinno być jednak dokładnie oczyszczone. Jeśli zdecydujemy się na zamrożenie ryby w całości lub będziemy ją samodzielnie porcjować na części ze skórą, należy obmyć ją pod zimną wodą i osuszyć. Potem można przystąpić do właściwego mrożenia.

Świetnie sprawdza się technika ice glazing polegająca na zanurzeniu ryby w bardzo zimnej wodzie, natychmiastowym przełożeniu go na metalową tacę i umieszczeniu w zamrażalniku. Czynności te powtarza się, aż na powierzchni produktu powstanie warstwa lodu, która odetnie dostęp powietrza i zamknie wilgoć wewnątrz.

W takim stanie ryba, w zależności od zawartości tłuszczu przetrwa nawet 3 miesiące. Warto wiec nabyć karpia i tak go potraktować. Przed kolacją wigilijną trzeba będzie już tylko go rozmrozić i przyrządzić.

Jak rozmrażać ryby?

Nie ma większego błędu w rozmrażaniu niż wystawienie pokrytych lodem produktów na blat kuchenny. Poddane schładzaniu wyrobu powinny rozmarzać stopniowo. Dlatego też na dzień przed planowanym gotowaniem karpia z zamrażalnika przenoszę do lodówki.

Niska temperatura w niej panująca da mi gwarancję, że mięso się nie zepsuje i będę mogła bez trudu przyrządzić świąteczne specjały. Polecam pysznego karpia pieczonego w miodzie. Z rybich głów warto natomiast zrobić smaczną zupę.

Pyszny karp na święta.jpg
canva/bdspnimage