Smakosze.pl

canva/anmbph

Genialny patent na karpia. Robię tak co roku i oszczędzam dziesiątki złotych

3 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Smacznego karpia nikt nie odmówi. Przygotowanie świątecznych specjałów warto sobie ułatwić. Jedna prosta sztuczka sprawi, że w kluczowym momencie zaoszczędzicie sporo czasu.
 

Zrobienie ryby na święta może być prostsze

Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia warto zacząć wcześniej. Niektóre potrawy można zrobić z wyprzedzeniem i zamrozić. Także z zakupem karpia nie musimy czekać do ostatniej chwili.

Tradycyjna wigilijna ryba bardzo dobrze znosi mrożenie, a odpowiednio potraktowana będzie niemal tak świeża, jak w dniu zakupu. Warto zaplanować zakupy już niebawem. Kiedy jest najlepszy moment i jak co zrobić z rybą? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Kup rybę wcześniej.jpg
canva/jerome Genee
Burger Drwala powraca

Wiemy, kiedy do McDonalds powróci Burger Drwala. Jego cena przyprawia o ból głowy

CZYTAJ DALEJ

Prosty patent na karpia

Choć do świąt jeszcze sporo czasu, można już powoli przyrządzać ulubione przysmaki. Ryba kupiona na przełomie listopada i grudnia będzie znacznie tańsza niż w tuż przed świętami, a z powodzeniem przechowamy ją w zamrażalniku. Mięso karpia dobrze znosi niskie temperatury i nie traci swojej tekstury.

Przed mrożeniem powinno być jednak dokładnie oczyszczone. Jeśli zdecydujemy się na zamrożenie ryby w całości lub będziemy ją samodzielnie porcjować na części ze skórą, należy obmyć ją pod zimną wodą i osuszyć. Potem można przystąpić do właściwego mrożenia.

Świetnie sprawdza się technika ice glazing polegająca na zanurzeniu ryby w bardzo zimnej wodzie, natychmiastowym przełożeniu go na metalową tacę i umieszczeniu w zamrażalniku. Czynności te powtarza się, aż na powierzchni produktu powstanie warstwa lodu, która odetnie dostęp powietrza i zamknie wilgoć wewnątrz.

W takim stanie ryba, w zależności od zawartości tłuszczu przetrwa nawet 3 miesiące. Warto wiec nabyć karpia i tak go potraktować. Przed kolacją wigilijną trzeba będzie już tylko go rozmrozić i przyrządzić.

Jak rozmrażać ryby?

Nie ma większego błędu w rozmrażaniu niż wystawienie pokrytych lodem produktów na blat kuchenny. Poddane schładzaniu wyrobu powinny rozmarzać stopniowo. Dlatego też na dzień przed planowanym gotowaniem karpia z zamrażalnika przenoszę do lodówki.

Niska temperatura w niej panująca da mi gwarancję, że mięso się nie zepsuje i będę mogła bez trudu przyrządzić świąteczne specjały. Polecam pysznego karpia pieczonego w miodzie . Z rybich głów warto natomiast zrobić smaczną zupę .

Pyszny karp na święta.jpg
canva/bdspnimage
kawa

Zrób to od razu po wypiciu kawy. Ten patent potrafi zdziałać cuda, dietetyk zachwala korzyści

CZYTAJ DALEJ
Biedronka

Biedronka rozdaje uwielbiane towary za darmo. Akcja zaraz się kończy, trzeba się śpieszyć

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >