Smakosze.pl

canva/frederique wacquier

Uboga w minerały i nafaszerowana hormonami. Tej ryby lepiej nie kupuj

3 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ryby są istotnym elementem diety. Jednak nie każdy gatunek dostarczy nam cennych składników odżywczych. Niektóre wręcz mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Warto wiedzieć, czego się wystrzegać.
 

Niełatwo znaleźć dobrą rybę

Wiele się mówi o udziale ryb w diecie człowieka. Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie takiego mięsa nawet dwa razy w tygodniu, wskazując, że są świetnym źródłem lekkostrawnego białka i wielu cennych składników odżywczych trudnych do pozyskania innych produktów.

Do bardzo tanich jednak ryby nie należą, a wybór wcale nie jest taki prosty. Część dostępnych na rynku filetów pochodzi z hodowli lub wód, których czystość jest wątpliwa. Takich ryb należy się wystrzegać. Jedna z nich jednak w Polsce jeszcze szczególnie popularna.

Nie wszystkie ryby są zdrowe.jpg
canva/Изображения пользователя artem
Sernik z rosą

Ten przepis na sernik z rosą dostałam od babci. Nie ma opcji, że się nie uda

CZYTAJ DALEJ

Panga nie służy zdrowiu

Niedrogie mięso pangi zawiera niewielkie ilości kwasów omega-3. To właśnie ta grupa związków — odpowiadająca m.in. za przeciwdziałanie chorobom układu sercowo-naczyniowego — jest powodem, dla którego dietetycy polecają spożycie ryb.

Co więcej, w pandze hodowlanej — a tylko taka dostępna jest na polskim rynku — zawarte są antybiotyki i hormony, mające na celu przyspieszanie wzrostu i zabezpieczenie hodowli przed chorobami. Nie są one korzystne dla zdrowia człowieka.

W mięsie pangi stwierdzono też niejednokrotnie podwyższone stężenie metali ciężkich takich jak np. kadm. Nie są one obojętne dla naszego organizmu i mogą przyczynić się do rozwinięcia wielu chorób. Jeśli więc chcemy sięgać po ryby, warto postawić na inne gatunki.

Jakie ryby warto kupować?

Najcenniejsze będą tłuste ryby morskie takie jak łosoś, makrela, śledź czy sardynka. Naukowcy przestrzegają jednak przed wybieraniem okazów hodowlane i bałtyckie. Te pierwsze wzrastają w niekoniecznie sprzyjających warunkach. Drugie mogą obfitować w dioksyny — substancje niekorzystnie działające na układ nerwowy i odpornościowy.

Wybieranie sztuk pochodzących z połowów na wodach otwartych będzie dobrym rozwiązaniem. Ale nawet takie trzeba dobrze przyrządzić, by nam posłużyły. Dobrym wyborem będzie zapiekanie z warzywami . Od czasu do czasu można też sięgnąć po pastę z ryby wędzonej .

Panga nie jest zdrową rybą.jpg
canva/Fratila Codrut's Images
kawa

Zrób to od razu po wypiciu kawy. Ten patent potrafi zdziałać cuda, dietetyk zachwala korzyści

CZYTAJ DALEJ
Biedronka

Biedronka rozdaje uwielbiane towary za darmo. Akcja zaraz się kończy, trzeba się śpieszyć

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Dieta

Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej
Czytaj więcej >

Dieta

Kroję tanie warzywo i ubijam je z cukrem. Zyskuję doskonały syrop na gardło, jest lepszy, niż ten z cebuli
Czytaj więcej >

Dieta

Dietetycy nie mają żadnych wątpliwości. Wytypowali najzdrowsze smarowidło do chleba
Czytaj więcej >

Dieta

Dlaczego należy usuwać liście laurowe z potraw? Powód zaskoczy niemal każdego
Czytaj więcej >

Dieta

Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości
Czytaj więcej >

Dieta

Gdy łapie mnie przeziębienie, robię sobie ten napój. Katar i kaszel mijają, jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Dieta

Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >