Smakosze.pl Przepisy Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu
Canva / Thapakorn Rujipak

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

25 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Piłkarskim zmaganiom towarzyszą wielkie emocje. Zamiast zagryzać paznokcie, lepiej uraczyć się smakowitą przekąską. Takie właśnie są nasze cebulowe mini pizze. Chrupiące placuszki z aromatycznymi dodatkami bez wątpienia umilą towarzyskie spotkanie kibiców.

Mini pizze z cebulą przygotowuje się na cieście drożdżowym. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, jednak wymaga odpowiedniego zapasu czasu do wyrośnięcia. Potem wystarczy zaledwie 10-15 minut w piekarniku. Mini pizze z cebulą to iście mistrzowski pomysł na pyszną przekąskę.

Przepis na mini pizze

Składniki na ciasto:

  • 1/2 opakowania drożdży w proszku

  • 2/3 szklanki ciepłej wody

  • 2 łyżki oleju

  • 450 g mąki pszennej + mąka do podsypania

  • szczypta soli

Składniki na wierzch:

  • 12 szalotek (lub 2 duże cebule)

  • 1/2 szklanki wody

  • 1/2 szklanki octu winnego

  • 5 łyżek oliwy

  • 2 łyżki ziół prowansalskich

  • sól i pieprz do smaku

Mistrzowskie mini pizze na mecz krok po kroku

Do dużej miski wsyp mąkę, sól i drożdże. Wlej olej i ciepłą wodę, wymieszaj całość drewnianą łyżką, aż niemal cała mąka zostanie wchłonięta . Ciasto drożdżowe na mini pizze wyrabiaj 8-10 minut, aż stanie się elastyczne i przestanie przyklejać się do dłoni .

Po tym czasie kilkukrotnie uderz nim o blat, a następnie uformuj w kulę . Ciasto posmaruj oliwą i przełóż do czystej miski. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 90 minut .

W międzyczasie przygotuj dodatki do mini pizzy . Szalotki obierz i drobno posiekaj . W niewielkim naczyniu połącz wodę z octem i zamarynuj w niej cebulki przez ok. 15 minut . Po upływie tego czasu dokładnie odsącz warzywo .

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy . Szalotki do mini pizzy podduś, a następnie dopraw solą, pieprzem i połową ziół . Zestaw całość z ognia.

Wyrośnięte ciasto na mini pizze rozwałkuj na oprószonym mąką blacie . Za pomocą szklanki lub foremki wycinaj z niego niewielkie kółka i odstaw je na 10 minut do wyrośnięcia . Po upływie tego czasu na każdą mini pizzę nakładaj porcję ziołowych szalotek . Wierzch posyp pozostałymi ziołami i skrop oliwą.

Mini pizze ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C . Piecz 10-15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru . Mini pizze najlepiej smakują podane od razu po przyrządzeniu .

Ekspresowe przekąski z ciasta francuskiego przygotujesz łatwo dzięki temu przepisowi . Kultowe krążki cebulowe umilą niejeden mecz .

Canva / Fabio_Mancino
Canva / Fabio_Mancino

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy