Smakosze.pl Przepisy Mizeria bez śmietany według Ewy Wachowicz. Przepyszny dodatek do obiadu
canva/Ls9907, Pawel Wodzynski/East News

Mizeria bez śmietany według Ewy Wachowicz. Przepyszny dodatek do obiadu

24 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Klasyczną mizerię zawsze przygotowujemy z dużą ilością śmietany, jednak możemy również pominąć dość ciężki i kaloryczny składnik i zrobić mizerię bez śmietany przepisu Ewy Wachowicz. Tak przygotowana mizeria podbije serce każdego smakosza.

Mizerię bez śmietany charakteryzuje wyraźny, ogórkowo- koperkowy smak. Do ogórków dodajemy odrobinę cukru pudru i soku z cytryny, następnie całość mieszamy z oliwą z oliwek. Lekka sałatka z ogórków jest świetną alternatywą dla tradycyjnej mizerii na śmietanie.

Do mizerii bez śmietany możemy dodać również posiekaną cebulkę czerwoną lub szczypiorek, możemy również zamiast pieprzu dodać szczyptę chili, jeśli wolimy pikantne dania. Tak podana mizeria ma rewelacyjny smak i jest doskonałym dodatkiem do obiadu.

Mizerię bez śmietany możemy podać praktycznie z każdym daniem. Świetnie łączy się z kotletami schabowymi, mielonymi, filetami z kurczaka czy indyka. Potrawa urozmaica również dania z grilla, pieczone ryby i dania wegetariańskie. Mizeria bez śmietany to również pomysł na szybką i smaczną przekąskę.

Przepis na mizerię bez śmietany według Ewy Wachowicz

Składniki na 4-5 porcji:

  • 2 ogórki

  • pęczek koperku

  • sól, pieprz do smaku

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • szczypta cukru pudru

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić pyszną mizerię bez śmietany?

Ogórki zetrzyj na tarce i przełóż do miski, następnie dodaj sok z cytryny, cukier puder, wymieszaj i odstaw na chwilę.

Mizerię dopraw do smaku solą i pieprzem i wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekany koperek i ponownie wymieszaj, smacznego.

Mizeria bez śmietany będzie rewelacyjnym dodatkiem obiadowym, podaj ją np. z kotletami mielonymi lub z filetem z kurczaka w ziołowej marynacie, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.

Ogórki do mizerii bez śmietany
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy